Kakariki horský opět čelí vyhubení. Doplácí na to, že není tak známý jako kakapo nebo kiwi

UVNITŘ VIDEO – Patří mezi nejvzácnější ptáky Nového Zélandu, ale skoro nikdo ho nezná. Nenápadný papoušek kakariki horský je příliš podobný příbuznému a velmi rozšířenému kakariki žlutočelému, takže byl dlouho považován za jeho barevnou variaci. Odlišuje se totiž pouze oranžově zbarveným čelem. Ani po letech, kdy byl uznán za samostatný druh, se mu ale nedostává dostatečné ochrany a patřičné pozornosti, která by přilákala sponzory a pomoc státu. Ochránci sice pro kakariki horské vybudovali čtyři speciální ostrovní rezervace zbavené od všech predátorů, ale ty neřeší problém v jejich původní domovině.




Kakariki horský se přirozeně vyskytuje pouze v Canterbury na jižním cípu Jižního ostrova Nového Zélandu. Tamní populace neustále klesá, proto již v roce 1995 vznikl záchranný projekt a nápad s ostrovními rezervacemi. Podobným způsobem jsou udržováni při životě i kakapové soví. U kakariků tato strategie zabrala jen částečně. Na ostrovu Maud, který sousedí s jižním cípem Jižního ostrova, se podařilo během pěti let zvýšit počet kakariků horských z jedenácti uměle vypuštěných ptáků na 97 jedinců. Daří se držet genetickou pojistku pro případ živelních katastrof, tedy ptáky chované v zajetí, kteří se rozmnožují a jejich potomky lze vypouštět do přírody.

Pevninská populace stále klesá

Reintrodukce se ale zaměřuje pouze na ostrovní rezervace, protože rezervace Canterbury čelí náporu krys a zdivočelých koček, které útočí na samice sedící na snůškách nebo mláďatech. Z toho důvodu je také ve zbytkové pevninské populaci výrazný nepoměr mezi pohlavími: samic je kvůli útokům dravců velký nedostatek. Přestěhování části ptáků z Canterbury na čtyři ostrovy a posílení populací na těchto ostrovech o jedince odchované v zajetí vedlo k celkovému zvýšení počtu kakariků, ale na pevnině pokračoval jejich úbytek. Jestliže se v roce 2013 odhadovala celková populace kakariků horských na 290 až 690 jedinců, na pevninu a původní biotop z toho připadalo jen 130 až 270 ptáků.

K TÉMATU: Nečekaný úspěch: 11 uměle vysazených kakariki horských se rozmnožilo na 97

Získat přesný přehled o početnost populace tohoto papouška je nesmírně těžké, ale výsledek nedávného sčítání naznačuje, že pevninská populace klesla až na kritických 100 jedinců, zatímco na ostrovních rezervacích žije okolo 250 ptáků. „Podpora záchranného programu je životně důležitá, ale souvisí také s uznáním tohoto druhu. Kiwi kdysi také čelil nejistým vyhlídkám a možnému vyhubení, ale díky ochraně a především všeobecné známosti tohoto druhu se mu podařilo pomoci natolik, že byl nedávno vyřazen z kategorie ohrožených druhů,“ upozorňuje web IslandConservation.org. „Věříme, že větší známost by mohla kakariki horskému napomoci k podobnému úspěchu.“

Úvodní foto: Department of Conservation




Komentáře jsou uzavřené.

Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno