Australská vláda vytvoří obrovskou rezervaci pro papoušky noční. Bude mít milion hektarů

UVNITŘ VIDEO – Jeden z nejtajemnějších ptáků světa, papoušek noční, o kterém se až do roku 2013 spekulovalo, že vyhynul, získá speciální ochranu od vlády australského státu Queensland. Kabinet minulý týden oznámil, že vytvoří novou přírodní rezervaci o rozloze čítající milion hektarů, jež má sloužit ochraně tohoto ptačího druhu. Papoušek noční má tak specifický životní styl, že se dá jen velmi těžko pozorovat. V letech 1912 až 1979 dokonce nebylo zaznamenáno žádné věrohodné pozorování, což vedlo mnoho ornitologů k závěru, že papoušek noční vyhynul. Až po roce 2000 se začaly objevovat náznaky, že pták přežil a v roce 2013 byl poprvé natočen.




Queenslandská ministryně životního prostředí Leeanne Enochová přiblížila, že plánovaná rezervace má vzniknout v lokalitě Mount Windsor, jež se nachází na středozápadě země mezi řekou Maye, rezervací Pullen Pullen a národními parky Diamantina a Goneaway. „Tento biotop poskytuje přirozené útočiště pro mnoho ohrožených druhů,“ vysvětlila ministryně. „Rozkládá se na území asi 100 km od východu na západ a od severu na jih, a vytváří významný koridor pro migraci zvířat,“ dodala. Rezervace nebude sloužit pouze papouškům nočním a dalším ptákům, ale také řadě druhů drobných savců a plazů. Biotop je velmi rozmanitý, od rozsáhlých vřesovišť přes travnaté porosty po jílovité a železité pláně, které občas zaplavuje voda a vytváří v nich mělké mokřady.

Poslechněte si nahrávku hlasu papouška nočního:

Jediným příbuzným je papoušek zemní

„Stolovité terasy a plochy s pevným podložím jsou charakteristickými rysy této krajiny a vřesoviště poskytují ochranu široké škále druhů volně žijících živočichů,“ přiblížila ministryně. Papoušek noční patří mezi nejzajímavější obyvatele této lokality. V uplynulých pěti letech byl tento ptačí druh objeven na několika lokalitách v Queenslandu, ale také v Západní Austrálii a v samém středu kontinentu. Pro ornitologické týmy, které se jej snažily objevit, bylo výhodou, že po pozorování v roce 2013 existovaly nahrávky jeho hlasu, na které bylo možné papoušky noční nalákat. Biologové předpokládají, že nemusí být zdaleka tak vzácný, pouze se dosud netušilo, jak ho správně hledat.

K TÉMATU: Papoušek noční i v Severním teritoriu? Vědci zaslechli jeho hlas a věří, že není tak vzácný

Podle oficiálních údajů mezinárodní organizace BirdLife International by měla celková populace papoušků nočních čítat maximálně do 250 pohlavně dospělých jedinců. Reálně by však mohly na rozsáhlém území, které ornitologové přičítají tomuto ptačímu druhu, žít stovky až tisíce jedinců. Objev několika samostatných populací reflektovala i Červená kniha ohrožených živočichů IUCN, která jej přeřadila z kategorie kriticky ohrožených (CR) mezi ohrožené (EN). Papoušek noční má ještě jednoho příbuzného, papouška zemního, jehož poddruh papoušek zemní západní je podobně vzácný jako papoušek noční. O jeho chov v zajetí se pokouší zoologická zahrada v západoaustralském Perthu.

Aktuální mapa výskytu známých populací papouška nočního (Zdroj: WWF)

Úvodní foto: John Young




Komentáře jsou uzavřené.

Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno