Mládě papouška nočního překvapilo australské vědce. V období sucha hnízdění nečekali

UVNITŘ VIDEO – Ani devět měsíců dlouhé období sucha neodradilo papoušky noční v rezervaci Pullen Pullen v australském západním Queenslandu od hnízdění. Vědci neskrývali překvapení, když se ornitologovi Nicolasi Lesebergovi podařilo vyfotografovat dvou až tříměsíční mládě. Objev vyvolal více otázek než odpovědí, konstatuje australský zpravodajský server ABC. Dosud se totiž předpokládalo, že papoušci noční hnízdí pouze v letech, kdy mají dostatek vláhy. Tajemný ptačí druh, který byl do roku 2013 celé jedno století považován za vyhynulý, obývá suchá travnatá území a je velmi těžké ho objevit. V posledních letech se ale podařilo lokalizovat hned několik populací papoušků nočních.




Loni se hnízdění neočekávalo

„Je opravdu překvapivé, že i když byl velmi suchý rok, byli papoušci noční ochotni zahnízdit,“ líčí autor snímku mláděte. „Na základě jeho stáří můžeme odhadovat, že se vylíhl někdy v září. V celé oblasti přitom pořádně nepršelo sedm, osm nebo devět měsíců,“ dodal Nicolas Leseberg, který snímek pořídil již loni v prosinci, ale teprve nyní jej zveřejnil. Jde o první mládě papouška nočního, které bylo spatřeno v rezervaci Pullen Pullen od listopadu 2016, kdy naposledy v regionu došlo k větším dešťovým srážkám. „Je to vůbec poprvé, co se podařilo vyfotit jejich mládě. Je to fascinující, ale dalo se očekávat, že se to někdy stane,“ věří Leseberg.

K TÉMATU: Australská vláda vytvoří obrovskou rezervaci pro papoušky noční. Bude mít milion hektarů

Rezervace Pullen Pullen o rozloze 56 tisíc hektarů vznikla speciálně kvůli papouškům nočním. Queenslandská vláda nyní připravuje mnohem rozsáhlejší projekt, rezervaci čítající milion hektarů, do které bude spadat i Pullen Pullen, jež má chránit papoušky noční a další vzácné druhy zvířat závislé na rozsáhlých suchých travinatých biotopech. Za posledních pět let ornitologové vysledovali, že se papouškům nočním daří lépe hnízdit v sezónách, kdy je dostatek vláhy. „Nyní ale víme, že se pokoušeli hnízdit jak v roce 2016, tak i v roce 2017,“ konstatuje Nicolas Leseberg. „Rok 2016 zřejmě odpovídal skutečně dobrým podmínkám, ale i když v roce 2017 nepršelo, papoušci se také pokusili o hnízdění.“

Papoušky ohrožují kočky, lišky a požáry

Objev mláděte v nepříznivém roce vědce potěšil, protože poslední dobou zaznamenávali častější neúspěšné odchovy mláďat. Papouškům nočním se sice vylíhli potomci, ale často se je nedařilo odchovat až do samostatnosti. „Určitě tu hnízdí, ale možná tato hnízdění nejsou tak úspěšná, jak jsme se domnívali. Proto je dobré vědět, že mají snahu hnízdit i za nepříznivých podmínek,“ vysvětluje Leseberg. „Když ale hnízdí i v nepříznivých letech, musíme si klást otázku, proč jsou tak vzácní?“ I když od roku 2012 probíhá intenzivní výzkum papoušků nočních, stále není jasné, proč se stali tak ohroženým druhem. Podle Nicolase Leseberga v tom mohou hrát důležitou roli predátoři: zdivočelé kočky a lišky.

ČTĚTE TAKÉ: Papoušek noční i v Severním teritoriu? Vědci zaslechli jeho hlas a věří, že není tak vzácný

„Nejde o původní dravce, na jejichž přítomnost by si mohly australské druhy živočichů zvyknout a naučit se jim čelit. Jsou to brutálně úspěšní predátoři, kteří jsou velmi často úspěšní,“ varuje Leseberg. Papoušky noční podle něj také ohrožují časté požáry australské buše. „Papoušci noční jsou závislí na travních biotopech Spinifex, které velmi dobře hoří, a potřebují, aby tyto trávy byly opravdu staré. To ale nejde dohromady se stále častějšími požáry, traviny pak nestačí dostatečně stárnout,“ říká ornitolog. „Záleží na nás, zda dokážeme některé z těchto hrozeb eliminovat. Papoušci noční nám pomáhají v tom, že se snaží hnízdit i ve zhoršených podmínkách.“

Úvodní foto: Nicolas Leseberg




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno