Amazoňan černouchý (Amazona xantholora)

Méně známý druh menšího amazoňana, který není příliš často chován v zajetí. Celkově je zelený, s černým lemováním na koncích peří. Čelo a přední část temene jsou bílé (u samice bílá téměř chybí), zadní část temene světle modrá s černým lemováním konce peříček. Uzdička žlutá, okolo oka a na horních lících je zbarven červeně. Příuší je charakteristicky černé, oko žlutavě hnědé, zobák rohový až nažloutlý a běhák šedavý. Dorůstá délky 26 cm a hmotnosti do 230 g.

Divoká populace tohoto papouška žije na východě a ve středu poloostrova Yucatan ve Střední Americe, v jihovýchodním Mexiku, Hondurasu a ostrovu Cozumel. Ve volné přírodě je běžný, proto nebyl zařazen na seznam ohrožených živočichů mezinárodní úmluvy CITES, ale v Mexiku je jeho odchyt a vývoz zakázán. Sice není bezprostředně ohrožen vyhubením, ale jeho populace klesá.

Chov v zajetí

Sporadicky chovaný druh, spíše vzácný. Do Evropy se větší množství ptáků dostalo teprve v sedmdesátých letech minulého století, ale jen k několika chovatelům. Nyní je u nás i odchováván, ale opět jen u několika vybraných chovatelů. Není známo, že by jej v tuzemsku někdo choval jako domácího mazlíčka. Pro chov platí totéž, co pro jiné druhy amazoňanů: v době toku a hnízdění může být samec velmi agresivní.

Dostupnost a cena

Vzácný druh, alespoň na českém trhu. V chovatelské inzerci se objevuje výjimečně, těžko se dá odhadnout i jeho cena. Rozhodně nejde o běžně chovaný druh, takže zájemci jej seženou spíše od chovatelů v zahraničí nebo z odchytu.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.


Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno