Ara kaninda (Ara glaucogularis)

Dlouho byl považovaný za poddruh ary ararauny, od toho se ale výrazně liší větší tmavou skvrnou pod zobákem na krku, která je tmavě modrá (ara ararauna ji má menší a černou), nahá lícní oblast je menší než ararauny a lemují ji souvislé pruhy tmavě zelených peříček. Jinak je podobně zbarvený jako ararauna, má modrá křídla, horní stranu ocasu a hlavu, břicho a spodní část ocasu jsou žluté. Je také stejně velký jako ararauna, dosahuje délky 85 cm, ale hmotnosti jen do 800 g.

Ve volné přírodě se vyskytuje už jen na malém území v severní Bolívii, kde žije asi 130 posledních jedinců, z toho jen 73 až 87 pohlavně dospělých ptáků (podle BirdLife International, situace z června 2012). Proto byl zařazen do přílohy I Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). V zemích, které se připojily k CITES, podléhá každý exemplář povinné registraci.

Chov v zajetí

Je spíše ojedinělý, i když jeho výskyt v českých chovech je v posledních letech častější. V minulosti se do České republiky dostávali výhradně ptáci z dovozu, nyní je zde už pravidelně odchováván. Jenom v letech 2004 až 2011 bylo v tuzemsku registrováno 85 exemplářů arů kaninda (zdroj: ministerstvo životního prostředí, centrální registr CITES pro Českou republiku).

První známý odchov u nás docílil v roce 2005 Zdeněk Špalek ve východních Čechách, kanindy ale odchoval i Jan Antoš v Nymburku či Andrea Marzollová z Bolatic na severní Moravě. V zahraničí bývá chovaný i jako domácí mazlíček, ale oproti jiným velkým arům méně často.

Dostupnost a cena

Rozhodně nejde o druh, který by byl nějak častý, takže mláďata bývají v České republice nabízena jen zřídka. Větší šanci by měl zájemce v zahraničí, ale vzhledem k tomu, že jde o druh zapsaný v seznamech CITES, je jeho dovoz komplikovaný. Cena za jednoho ptáka se pohybuje od 50 tisíc korun výše, ale třeba ve Spojených státech je jeho cena výrazně nižší. Sporadicky se objevuje v nabídkách českých inzertních webů s exotickým ptactvem.

Výskyt v českých a moravských ZOO

ZOO Ústí nad Labem


Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno