Lori žíhaný (Trichoglossus versicolor)

Lori žíhanýVelmi unikátní papoušek svým pestrobarevným vzhledem. Obývá severní Austrálii a není ohrožen vyhynutím. Velikostně podobný příbuznému lori fialovolícímu, jen je o trochu robustnější. Samec má přední část hlavy, temeno a uzdičku tmavě červené, příuší zelenožluté, hrdlo, lícní skvrny, týl a záhlaví tmavě modré, žlutě proužkované, horní prsa šedomodrá, ostatní partie žlutozelené. Nahé okruží oka je bílé, zobák korálový, oko tmavě žluté, běhák světle šedý. Samice má červenou barvu na temeni méně rozsáhlou. Dorůstá délky 18 cm a hmotnosti do 60 g.

Areál jeho rozšíření zahrnuje takřka celou severní Austrálii od náhorní plošiny Kimberley po severovýchodní Queensland. Vyskytuje se zejména v zalesněných oblastech, přitahují ho především místa s dostatkem eukalyptů, z jejichž květů saje nektar. Taxonomové se nemohou shodnout na jeho zařazení do konkrétního rodu. Historicky patřil do rodu Trichoglossus, Rosemary Low jej zařazuje do rodu Glossopsitta a nejnovější taxonomický přehled podle Josepha del Hoya, z něhož vychází i mezinárodní organizace BirdLife International, jej řadí do rodu Psitteuteles.

Chov v zajetí

Mimo svou domovinu se chová pouze ojediněle. Několik párů se už po dlouhou dobu odchovává na Novém Zélandu. Dostal se dokonce i do Evropy, kde se ho podařilo v jednom německém chovu odchovat. Je také v privátním chovu v Portugalsku. Pro většinu loriářů nicméně zůstává velkou neznámou a vzhledem k tomu, že jakékoliv dovozy z Austrálie jsou dnes nemožné, se nepředpokládá zlepšení situace. Australští chovatelé ho ale odchovávají stejně úspěšně jako jiné zástupce rodu Trichoglossus a z literatury nejsou známá žádná specifika jeho chovu.

Ačkoli jej zřejmě nikdy žádný český chovatel nedovezl, přeci jenom se na našem území vyskytl. V letech 1975 a 1977 jej na mezinárodní výstavě Exota Olomouc vystavil německý chovatel G. Alebrt z tehdejší NDR. Odchov se v roce 1978 podařil anglické ZOO Chester, která tehdy zaznamenala neuvěřitelný úspěch, kdy se z pěti snesených vajec podařilo páru odchovat všech pět mláďat.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.




Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno