Mníšek šedý (Myiopsitta monachus)

Jeden z nejčastěji chovaných menších druhů papoušků, kterého charakterizuje ostrý křik a hnízdění v koloniích. Čelo a horní část temene, líce, hrdlo, břicho a boky má šedé, na břiše s bílým lemováním konců pírek. Zadní část krku a jeho strany jsou zelené, stejně jako záda, křídla a ocas. Konce letek má modré. Zobák je rohový, oko černé a běhák šedý. Dorůstá délky 28 cm a hmotnosti do 100 g.

Přirozená divoká populace tohoto papouška žije v jižní Brazílii a Bolívii, v Paraguay, Uruguay a většině Argentiny. Bolivijský poddruh, který se odlišuje žlutým břichem, byl v roce 2014 uznán za samostatný druh. Uměle byl vysazen v řadě dalších míst po celém světě, takže kolonie mníšků obývají lokality na Floridě ve Spojených státech (tam se jejich populace odhaduje až na 100 tisíc jedinců), New Yorku, Chicagu, New Jersey a dalších amerických aglomeracích, ale také ve Španělsku, Británii, Belgii, Japonsku, Izraeli, a v devadesátých letech minulého století i v České republice v Posázaví.

Chov v zajetí

Zcela běžný druh papouška, který si jako jediný na světě sám staví hnízda a nevyužívá dutiny či nabídnuté budky. Obvykle hnízdí v koloniích, ptáci na stavbu obrovských hnízd spotřebují velké množství větviček a proutí, většinou vrbového. Jde o velmi hlasitého a agresivního papouška, který dokáže zničit všechno, co je ze dřeva. Doporučuje se chovat ho ve voliérách se silnějším pletivem.

Mníšek šedý je velmi odolným druhem papouška, který vydrží v celoroční voliéře i při velmi tuhých zimách, aniž by potřeboval krytý zálet. Kromě přírodní formy bylo vypěstováno několik barevných mutací. Existují dokonce speciální výstavy zaměřené právě na mutace mníšků šedých.

Dostupnost a cena

Velmi častý druh, který je pravidelně nabízen na inzertních webech, na ptačích burzách a ve zverimexech. Patří k nejlevnějším papouškům vůbec, cena přírodně zbarveného ptáka se v roce 2012 pohybovala okolo 300 korun. Barevné mutace jsou dražší, obvykle přijdou na dvojnásobek nebo více. Často je chovaný i jako domácí mazlíček, zájemce by ale měl vědět, že dokáže být velmi hlučný a destruktivní.

Výskyt v českých a moravských ZOO

ZOO Praha
ZOO Olomouc
ZOO Ohrada (Hluboká nad Vltavou)


Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno