Papoušek chocholatý (Eunymphicus cornutus)

Méně známý, ale v posledních letech stále častěji chovaný druh papouška i mezi českými chovateli. Je jediným zástupcem svého rodu a charakterizuje ho viditelná chocholka, která je na rozdíl od kakaduů tvořena jen dvěma úzkými pírky. Celkově je zbarven zeleně, na spodní části těla světleji, až dožluta. Okolo uší a na zadní části krku je rovněž žlutavý, čelo a přední část temene má červené. Obličej a chocholka jsou černé, chocholka na konci červená. Zobák má modrošedý, na konci černým oko oranžově červené a běhák tmavě šedý. Dorůstá délky 32 cm a hmotnosti do 160 g.

Ve volné přírodě obývá výhradně ostrov Nová Kaledonie v Oceánii, východně od Austrálie, a několik menších blízkých ostrovů Loyalty. Existují dva poddruhy: papoušek chocholatý novokaledonský (Eunymphicus cornutus cornutus) a papoušek chocholatý ostrovní (Eunymphicus cornutus uvaeensis). Je ohrožen, jeho divoká populace čítá podle mezinárodní organizace BirdLife International 5 300 až 6 000 dospělých jedinců a klesá. Důvodem je úbytek vhodných míst k hnízdění, zejména v důsledku odlesňování. Proto byl také zařazen do první přílohy mezinárodní úmluvy CITES o ochraně volně žijících živočichů a jeho chov v zajetí tak podléhá povinné registraci.

Chov v zajetí

Méně častý druh papouška, který se ale v posledních letech stále častěji objevuje nejen v českých chovech, ale také na veřejných výstavách a ptačích burzách. A to i přes to, že je zařazen do první přílohy mezinárodní úmluvy CITES a vztahuje se na něj povinná registrace. Do České republiky se poprvé dostal v roce 1988, kdy si jej přivezl chovatel Antonín Vítek. Hned následující rok je poprvé v tuzemsku odchoval.

Nyní jej vlastní více českých chovatelů, v červnu 2012 jich bylo v centrálním registru CITES pro Českou republiku, který existuje od roku 2004, evidováno 123 exemplářů. Ve skutečnosti jich bude mezi českými chovateli více, protože toto číslo nezahrnuje ptáky dovezené či registrované před rokem 2004. Papoušci chocholatí jsou náchylní na časté změny teplot a vyžadují vyšší teploty než častěji chované australské druhy.

Dostupnost a cena

Nejde o zcela běžně chovaný druh papouška u nás, ale poslední léta se přeci jenom vyskytuje častěji a daří se ho odchovávat. Ještě většímu rozšíření mezi českými chovateli brání jeho zařazení do první přílohy mezinárodní úmluvy CITES a povinní registrace každého chovaného ptáka. Mladí ptáci bylo v roce 2012 prodávání za cenu okolo 15 tisíc korun, starší a pohlavně dospělí jsou dražší.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.


Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno