Aratinga jendaj (Aratinga jandaya)

Aratinga jendajNejznámější, nejčetnější a nejčastěji chovaný druh aratingy. Hlavu a krk má žluté, čelo, okolí oka, líce a hrdlo s oranžovým nádechem, záda, křídla a horní krovky ocasní zelené. Prsa a břicho má oranžově červené. Ocas je olivový, na špici modrý, zespodu šedý, stejně jako spodní strana letek. Zobák má šedočerný, oko šedohnědé, běhák šedý. Dorůstá délky 30 cm a hmotnosti do 130 g.

Divoká populace obývá široký pás severovýchodní Brazílie od Alagoas, Pernambuco, Ceará a Maranhao po Piaui a severní Goias. Je velmi častý, nehrozí mu bezprostřední nebezpečí snižování stavů nebo dokonce vyhubení. Proto ani není zařazen do první přílohy CITES, mezinárodní úmluvy na ochranu volně žijících živočichů. Někteří zoologové jej ještě nedávno považovali za poddruh aratingy zlatého.

Chov v zajetí

Nejčastěji chovaný druh aratingy v zajetí, a to i v České republice. Ne chov je nenáročný, je odolný vůči chladu, ale dokáže být velmi hlučný a vyžaduje pravidelný přísun čerstvých větví na okus. V českých zemích byl chován již v 19. století, ale nikdy příliš často. Mezi větší počet chovatelů se rozšířil až v 60. letech minulého století.

První odchov v České republice zaznamenala pražská zoologická zahrada již koncem 50. let minulého století. Ze soukromých chovatelů pak Jan Král v roce 1960. Nyní jej chovají stovky až tisíce chovatelů a každoročně je nejčastěji odchovávaným aratingou u nás. ¨

Dostupnost a cena

Nejsnáze dostupný druh aratingy. Velmi často je chovaný i jako domácí mazlíček, zájemce ale musí počítat s tím, že dokáže být velmi hlučný a umí bolestivě štípnout. Sehnat ho lze prakticky po celý rok. V roce 2011 se mladí ptáci prodávali za cenu od dvou tisíc korun, někdy i méně.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.