Ara marakána (Ara maracana)

Středně velký druh ary, příbuzný ary horského či ary žlutokrkého. Celkově zelený, na spodní straně břicha barva přechází v červenou. Stejně zbarvené má i čelo. Nahé líce jsou bílé a bez známky jakéhokoli opeření. Dorůstá délky 43 cm a hmotnosti 260 g. Ve volné přírodě žije na poměrně rozsáhlém území ve východní Brazílii, Paraguay, a severovýchodní Argentině.

Divoká populace čítá maximálně 10 tisíc jedinců a jejich počet neustále klesá. Proto byl zařazen do přílohy I Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). V zemích, které se připojily k CITES, podléhá každý exemplář povinné registraci.

Chov v zajetí

Patří mezi druhy arů, kteří se v zajetí dobře odchovávají. Někteří chovatelé je doporučují držet pouze v párech, mláďata se ale dají velmi dobře ochočit. V tuzemských chovech je poměrně značně rozšířen, jde o stovky exemplářů. Donedávna byl ale chován vzácně. První odchov v České republice zaznamenal v roce 1981 Marek Špak. V současnosti je odchováván celkem běžně větším množstvím chovatelů.

Dostupnost a cena

Běžně dostupný druh, jehož cena v posledních letech výrazně klesala. V roce 2011 se pohybovala do 15 tisíc korun. Hodí se i jako domácí mazlíček, pokud je odchováván ručně. Ptáci odchovaní pod rodiči jsou vhodní pouze na spárování. Kupující by si ale měl dát pozor na to, že jde o druh zařazený na seznam CITES a bez platných dokladů by mu mohl být papoušek zabaven.

Výskyt v českých a moravských ZOO

ZOO Brno
ZOO Zlín
ZOO Tábor-Větrovy
Papouščí ZOO Bošovice (u Vyškova)


Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno