Amazoňan císařský (Amazona imperialis)

Vůbec největší druh amazoňana, velmi vzácný ostrovní papoušek. Občas je označován i jako amazoňan královský. Je velmi pestře a pro amazoňany až netypicky zbarven. Hlava je, kromě líce a příuší, tmavě purpurově karmínová, až dohněda, se zelenomodrými skvrnami a černým lemováním konců pírek. Příuší má červenohnědé, líce hnědě karmínové se světle černými lemy, prsa a břicho purpurové s tmavším černým lemováním konců pírek, na bocích zelený. Ocas je červenohnědý, zobák šedavě rohový, oko oranžové a běhák šedý. Dorůstá délky 45 cm a hmotnosti do 900 g.

Ve volné přírodě žije výhradně na ostrově Dominica v Malých Antilách, stejně jako amazoňan červenokrký, s nímž mimo hnízdní dobu vytváří společná hejna. Je velmi vzácný, divoká populace se odhaduje na pouhých 150 jedinců. Oproti minulosti jich ale mírně přibylo, protože v roce 1993 se jejich početní stavy v přírodě pohybovaly mezi 80 a 100 exempláři. Pomohlo mu přesídlení do těžko přístupných částí ostrova. Je zařazen do první přílohy CITES, mezinárodní úmluvy na ochranu volně žijících živočichů.

Chov v zajetí

Extrémně vzácný druh, v zajetí se vyskytuje jen výjimečně. Není jasné, zda jej v České republice vůbec někdo chová. Odhaduje se, že na celém světě je v zajetí více jedinců než ve volné přírodě. Přísná ochrana podle mezinárodní úmluvy CITES prakticky znemožňuje dovoz těchto ptáků, odchyt v přírodě je přísně zakázaný.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh, jehož cena se nedá přesně odhadnout.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.