Amazónek bronzovokřídlý (Pionus chalcopterus)

Jeden z nejčetnějších a nejčastěji chovaných amazónků. Celkově je fialově modrý. Na hlavě, krku, záhlaví a týlu bronzově hnědý, konce per fialově modrá. Bradu má bílou, hrdlo s tmavě růžovým lemováním, záda, plášť a lopatky tmavě bronzově zelené se slabým modrým lemováním. Spodní část zad a kostřec tmavě modré, stejně jako ocas, který je u kořene načervenalý. Krajní ocasní pera s červenými lemy. Zobák žlutavý, oko hnědé, běhák hnědavý. Dorůstá délky 29 cm a hmotnosti do 210 g.

Ve volné přírodě žije v severovýchodní Venezuele, západní Kolumbii, Ekvádoru a severozápadním Peru. Jeho biotopem jsou středně vysoko položené tropické a subtropické pralesy, typicky vysočiny. Existují dva poddruhy: amazónek bronzovokřídlý větší (Pionus chalcopterus chalcopterus) a amazónek bronzovokřídlý menší (Pionus chalcopterus cyanescens). Divoká populace je velmi početná a podle BirdLife International není bezprostředně ohrožena.

Chov v zajetí

Jeden z nejpočetněji chovaných druhů amazónků u nás, ale až v několika posledních letech. Je velmi odolný a nenáročný, odchovy se daří i v menších boxových klecích. Poprvé se v tuzemsku objevil začátkem 80. let minulého století a ještě na přelomu století byl u chovatelů celkem vzácný. Od té doby se jej ale podařilo mnohokrát odchovat a nyní je v České republice celkem běžný.

Příběh rozšíření amazónka bronzovokřídlého mezi českými chovateli je velmi podobný amazónku běločelému, který byl ještě poměrně nedávno také velmi vzácný a nyní patří k nejběžněji chovaným druhům papoušků tohoto rodu.

Dostupnost a cena

Běžně dostupný druh papouška, který se občas chová i jako domácí mazlíček. Zájemce ale musí počítat s tím, že by mohl být hlučný. Počty amazónků bronzovokřídlých v českých chovech za poslední léta rapidně stouply, stejně jako úspěšné odchovy, což srazilo cenu těchto ptáků až na šest tisíc korun za mládě v roce 2011.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.