Ara malý (Ara severa)

Menší, ale známější druh ary, který je mezi chovateli poměrně dost rozšířen. Není příliš pestře zbarvený, celkově zelený, na temeni namodralý. Bradu má hnědou, ohbí a okraj křídel červené. Nahá část líce je poměrně velká, bílo žlutá s řadou velmi malých černých pírek, která nejsou tak výrazná jako třeba u ary ararauny. Oko je jasně žluté. Dorůstá délky 48 cm a hmotnosti do 480 g.

Ve volné přírodě žije ve východní Panamě, severní Bolívii a jižní Bahai v Brazílii. Existují dva poddruhy: ara malý orinocký (Ara severa severa) a ara malý brazilský (Ara severa costaneifrons). Liší se zejména velikostí, druhý jmenovaný je nepatrně větší. Jsou častí, proto se neobjevili na seznamu druhů, které podléhají mezinárodní úmluvě CITES.

Chov v zajetí

Poměrně často chovaný druh, i v České republice. Často je zde i odchováván, a mláďata jsou nezřídka ochočována jako domácí mazlíčci. Oproti jiným, větším druhům arů není tak hlučný. Vůbec první odchov v tuzemsku se podařil v roce 1987 Pavlu Pečenkovi ve východních Čechách. Nyní jej pravidelně odchovává celá řada chovatelů.

Dostupnost a cena

Je snadno dostupný na českém trhu. V roce 2011 se jeho cena pohybovala okolo 15 tisíc korun za jedince. Starší, pohlavně dospělí ptáci a zvláště nepříbuzné páry jsou ale dražší. Většímu rozšíření v českých chovech napomáhá fakt, že ara malý není na seznamu druhů podléhajících registraci CITES.

Výskyt v českých a moravských ZOO

ZOO Zlín