Neoféma modrokřídlá (Neophema chrysostoma)

Méně běžný druh neofémy, který nepatří mezi nejpopulárnější zástupce svého rodu jako třeba neoféma modrohlavá nebo tyrkysová, a v českých chovech je spíše vzácnější. Zbarvena je převážně olivově zeleně, na hlavě a spodní části těla přechází do žluté. Na čele má modrý proužek nad ozobím, který zasahuje až k oku. Modré jsou i krovky křídelní, krajní letky jsou oproti tomu černé. Ocas je shora modravý, zespodu žlutý. Oko tmavě hnědé, zobák je tmavě šedý, stejně jako běhák. Dorůstá délky 24 cm a hmotnosti do 60 g.

Divoká populace neofémy modrokřídlé obývá rozsáhlý areál na jihovýchodu Austrálie, Tasmánii a přilehlých ostrovech. Je hojná, v Červené knize ohrožených živočichů IUCN je tudíž vedena jako „málo dotčený“ druh. Vyskytuje v otevřené krajině – savanách, na lukách, v sadech, močálech, všesovištích a písečných dunách až do nadmořské výšky 1 200 metrů. Značná část populace hnízdí stejně jako mnohem vzácnější neoféma oranžovobřichá na Tasmánii a na zimu přelétá do jihovýchodní Austrálie.

Chov v zajetí

Méně často chovaný papoušek, který není nijak náročný na péči. Je odolný vůči chladu a pokud má k dispozici zázemí, kde se může skrýt před ledovým větrem a zimou, může být chován v celoroční voliéře. Vyžaduje středně velké chovné zařízení, alespoň o délce dva metry, protože jde o dobrého letce, který má enormní potřebu pohybu. Neofémy modrokřídlé mohou být chovány společně s dalšími menšími druhy papoušků a dalších ptáků, vůči příslušníkům svého rodu jsou ale v době hnízdění agresivní.

Obvykle hnízdí dvakrát do sezóny, vyvedená mláďata by měla být umístěna do samostatné voliéry nebo klece, aby je samec nenapadnul. Stejně jako u ostatních četných druhů neofém chovaných v zajetí existuje i u tohoto několik barevných mutací. Občas bývá chována i jako domácí mazlíček, i když nemá příliš velké nadání na mluvení a je živější než většina častěji chovaných ochočených papoušků.

Dostupnost a cena

Sporadicky dostupný papoušek, na kterého lze výjimečně narazit na ptačí burze, ale spíše v chovatelské inzerci na webu. Cena za mladého ptáka se v roce 2013 pohybovala od 2 000 korun výše. Existuje i jedna barevné mutace, které vyjde mnohonásobně dráž a je prakticky nedostupná

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.