Kakadu žlutočečelatý (Cacatua galerita)

Jeden z nejznámějších a nejčastěji chovaných bílých kakaduů, někdy je zaměňován s příbuzným kakaduem žlutolícím, který je ale výrazně menší (dříve byl nazýván kakaduem žlutočečelatým malým). Celkově je bílý, příuší má žlutavé, spodní strana letek a ocasu má intenzivní žlutý nádech. Peří chocholky je intenzivně žluté (kakadu žlutolící je má spíš žlutooranžové), zobák tmavě šedý, oko tmavě šedé, u samice červenohnědé. Dorůstá délky 50 cm a hmotnosti až 800 g.

Oproti kakaduovi žlutolícímu se ve volné přírodě vyskytuje nejen na indonéských ostrovech, ale také v Austrálii (podél severního, východního a jihovýchodního pobřeží), na Tasmánii, ostrovu King a uměle byl vysazen na Novém Zélandu, Palauských ostrovech, Ceram Laut a v Indonésii. Existují čtyři poddruhy: kakadu žlutočečelatý východní (Cacatua galerita galerita), kakadu žlutočečelatý severní (Cacatua galerita fitzroyi), kakadu žlutočečelatý guinejský (Cacatua galerita triton) a kakadu žlutočečelatý aruský (Cacatua galerita eleonora). První jmenovaný je největší, poslední naopak nejmenší. V přírodě je velmi častý, stejně jako v zajetí, proto nebyl zařazen do seznamů CITES.

Chov v zajetí

Velmi často chovaný druh, z velkých bílých kakaduů asi nejčastější. Poměrně nenáročný, ale velmi hlasitý pták, který má potřebu neustále něco ničit, proto by měl dostávat čerstvé větve na okus. Chovné zařízení musí být bytelné. Stejně jako další australští papoušci je velmi odolný vůči chladu. Často je chován jako domácí mazlíček, mladí ptáci bývají ručně dokrmováni pro pozdější ochočení. Poprvé jej v České republice odchoval Jan Beneš v roce 1979.

Dostupnost a cena

Lehce dostupný druh na českém trhu, běžně se objevuje v inzerci na chovatelských webech. Cena se liší podle poddruhu, nejlevnější mladí ptáci stáli v roce 2011 okolo 25 tisíc korun. Cena samic a pohlavně dospělých ptáků je výrazně vyšší. Oproti podobnému, ale menšímu kakaduovi žlutolícímu nepodléhá povinnosti registrace podle úmluvy CITES

Výskyt v českých a moravských ZOO

ZOO Ostrava


Web používá cookies, kliknutím toto berete na vědomí. Dálší informace

Cookies je soubor, který se ukládá ve vašem počítači. Je potřebný k fungování uživatelského nastavení, reklamy a bezproblémového fungování webu. Kliknutím na OK souhlasíte s používáním.

Storno