Alexandr dlouhoocasý (Psittacula longicauda)

Běžný druh ve volné přírodě, v zajetí je ale chován spíše ojediněle. Zbarvením částečně připomíná alexandra růžového či alexandra čínského. Celkově je zelený, na zádech a křídlech tmavší, horní část zad s modrým nádechem. Výrazná je sytě růžová až načervenalá maska táhnoucí se od oka k černému límci, který je tučnější než u většiny alexandrů. Od oka k ozobí se táhne černý proužek, horní část čela a temeno jsou zelené. Nepřehlédnutelný je výrazně dlouhý ocas, který na konci může tvořit vidlici z dvou nejdelších per. Dorůstá délky 42 cm a hmotnosti do 180 g.

Ve volné přírodě obývá ostrovy Oceánie od Andamanských a Nikobarských ostrovů přes Cookovy ostrovy, Malajsii, Singapur, Sumatru po Indonésii. Vzácně se objevuje v Indii, Bruneji a Thajsku. Neexistuje věrohodný odhad počtu jedinců ve volné přírodě, ve jmenovaných zemích kromě Indie je ale naprosto běžný. Vůbec nejrozšířenější je na jižním Borneu, místy i na Sumatře a v Malajsii. Jeho stavy můžou lokálně ohrožovat úbytky přirozených hnízdních biotopů.

Chov v zajetí

Rozhodně nepatří mezi běžné druhy, i když jeho četnost mezi chovateli v posledních letech mírně stoupá. Na chov je velmi náročný, jde o choulostivé ptáky, u nichž v zajetí dochází opakovaně k náhlým úhynům. . Podobně jako jiní alexandři má potřebu okusu čerstvých větví, v hlučnosti na tom není tak zle jako jiní a větší alexandři. Na rozdíl od odolnějších druhů vyžaduje vytápěné zázemí.

Odchovy alexandra dlouhoocasého rozhodně nejsou běžné, daří se spíše vzácně. Ptáci vyžadují několik různých budek, ležatých i stojatých, z nichž si potom vyberou. Jsou to hbití letci, potřebují tedy poměrně velký prostor na prolet.

Dostupnost a cena

Dá se sehnat i v České republice, ale spíše výjimečně. Ještě nedávno se cena za mladý chovný pár pohybovala okolo 40 tisíc korun, poslední léta ale výrazně klesla. V roce 2012 byli mladí ptáci nabízeni i za 3 500 korun, ale není jisté, zda nebyli zaměněni za nějaký běžnější druh alexandra.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.