Vědci zvětšili rezervaci pro vzácného amazónka Fuertesova. Zachrání ho?

Kriticky ohrožený amazónek Fuertesův (Hapalopsittaca fuertesi), který byl před sto lety prohlášen za vyhynulého a znovu objeven až v roce 2002, má šanci na záchranu. Jihoamerický papoušek, jehož populaci ve volné přírodě odhaduje organizace BirdLife International na 50 až 250 jedinců, žije na pouhých dvou horských lokalitách v Kolumbii o celkové rozloze 19 čtverečních kilometrů. Z toho jen nepatrnou část tvořila rezervace, jež má pomoci tento druh rozmnožit a posílit. Nyní se skupině ochranářských organizací podařilo velikost chráněného území zdvojnásobit.

„Fundación ProAves, World Land Trust USA, Robert Giles, Loro Parque Fundación a americká Bird Conservancy spojily síly a získaly dalších 356 akrů půdy pro rozšíření stávající rezervace Coroniazul,“ informoval koncem dubna server Surfbirds.com. Rezervace existuje od roku 2009, projekt na záchranu amazónka Fuertesova dokonce od roku 2004, kdy organizace ProAves začala v hnízdním biotopu tohoto papouška vyvěšovat umělé hnízdní budky. Hned v následujícím roce je využilo 23 párů amazónků. Počet volně žijících ptáků díky tomu vzrostl od roku 2002 ze 14 na 160 a nyní se odhaduje až na 250 jedinců.

Vznik rezervace byl jedinou možností, jak zabránit postupnému kácení pralesa, v němž amazónek Fuertesův žije. Místní lidé přeměňují lesy na zemědělskou půdu a chovají zde i domácí zvířata, která postupně ničí unikátní ekosystém. Amazónek Fuertesův je přitom zcela závislý na potravě, kterou najde pouze na několika málo místech v Kolumbii. „Jde o endemický druh, který žije pouze v Kolumbii na dvou místech, kde zcela závisí na určitém druhu jmelí,“ vysvětluje výkonná ředitelka nadace ProAves Lina Daza.

Podle Paula Salamana, generálního ředitele americké organizace World Land Trust, která se aktivně podílí na ochraně tohoto druhu papouška a financuje provoz rezervace, se podařilo ochranné území rozšířit na poslední chvíli: „Po nedávném objevu velkého naleziště zlata jen několik mil od hnízdního biotopu amazónka Fuertesova se velmi zvýšilo riziko odlesňování celé oblasti. Jsem rád, že jsme byli schopni rychle reagovat na naléhavou žádost našeho kolumbijského partnera a pomoci při koupi pozemků i trvalé ochraně tohoto kriticky ohroženého druhu.“

Samice amazónka Fuertesova při hnízdění v umělé budce v kolumbijské rezervaci Coroniazul, region Quindio (Foto: ProAves.org)

Amazónek Fuertesův obývá deštné pralesy na západním úbočí centrálních And v poměrně značných nadmořských výškách 3 300 až 3 500 m (v roce 2002 byl znovuobjeven u kolumbijské obce Genova v regionu Quindio). Díky rozsáhlé studii z roku 2003 se o něm ví, že hnízdí od ledna do května, přičemž snůška, o kterou pečuje výhradně samice, mívá v průměru tři vejce. Hnízdí pouze v místech, kde je dostatečný zdroj bobulí výše zmíněného jmelí. Ochranu amazónka Fuertesova ztěžuje fakt, že se jej nepodařilo aklimatizovat pro chov v zajetí a ani podle BirdLife International jej na celém světě aktuálně nikdo nechová. Divokou populaci tak nelze posilovat o ptáky odchované v zajetí, jako se tak děje u jiných druhů papoušků.

Čeští taxonomové dlouho považovali tento druh za poddruh amazónka rezavolícího (Hapalopsittaca amazonina), označovali ho jako amazónka rezavolícího modrokřídlého (Hapalopsittaca amazonina fuertesi). Tento druh je poměrně častější, v západní Venezuele, střední Kolumbii a západním Ekvádoru žije od dvou a půl až po deset tisíc jedinců. Také tento druh se nedaří v zajetí udržet při životě, ale v 30. letech minulého století jej opakovaně dovezla pražská zoologická zahrada: prvního v roce 1931, dva v roce 1935 a posledního v roce 1936.

Úvodní foto: ProAves.org

Zajímají vás informace o záchranných programech jednotlivých vzácných druhů papoušků přímo ve volné přírodě?

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..