Amazónek Fuertesův (Hapalopsittaca fuertesi)

Jeden z nejkritičtěji ohrožených druhů papoušků, který byl považován za poddruh amazónka rezavolícího (Hapalopsittaca amazonina). Celkově je zelený, na spodní části těla bledší. Hlava rovněž zelenavá okolo oka až žlutavá, na čele shora modrá. Spodní krovky ocasní žlutavě zelené, krovky ruční tmavě modré, na ramenních jasné červené pole. Ocas je zelený, na špici modrý, zespodu žlutý. Zobák má rohovou barvu, oko oranžové, běhák zelenošedý. Dorůstá délky 23 cm a hmotnosti do 140 g.

Jde o endemický druh, který žije na pouhých dvou horských lokalitách centrálních And v Kolumbii ve výškách 3 300 až 3 500 m. Před sto lety byl prohlášen za vyhynulého, znovu objeven byl až v roce 2002 u kolumbijské obce Genova v regionu Quindio. Podle BirdLife International čítá divoká populace pouhých 50 až 250 exemplářů. Přesto není zařazen do první přílohy CITES, mezinárodní úmluvy na ochranu volně žijících živočichů, takže se na jeho chov a prodej nevztahuje povinná registrace.

Chov v zajetí

Není známo, že by byl někde na světě chován v zajetí. V literatuře o jeho chovu neexistují žádné spolehlivé informace. Ve volné přírodě s úspěchem využívá umělé hnízdní budky, které těmto papouškům vyvěšuje ochranářská organizace ProAves.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.