UVNITŘ VIDEO – Nejen člověk si dokáže zpříjemnit jídlo různým dochucováním. Stejné chování odpozorovali vědci z Univerzity veterinárního lékařství ve Vídni u skupiny kakaduů Goffinových chovaných ve speciální laboratoři zaměřené na behaviorální chování zvířat. Když jednoho rána v listopadu 2022 spatřili dva kakaduy, jak si namáčí vařené brambory do sójového jogurtu s příchutí borůvek, napadlo je zjistit, zda jde o nahodilé chování nebo zvyk. Už dříve vědci ze stejné laboratoře zjistili to, co ví snad každý chovatel papoušků: totiž že si tito inteligentní ptáci rádi máčí suché krmivo do vody. Vědci to zaznamenali u sucharů, které si kakaduové máčeli do misky s vodou k pití, aby změnili jejich strukturu.
Když jogurt, tak jedině borůvkový
Co však kakaduy přimělo máčet potravu v jogurtu? Vědci se domnívali, že si tím papoušci upravují chuť potravy. Do té doby však existovala jen jedna studie, která se zabývala stejnou otázkou, a ta se zaměřovala na japonské makaky. V 60. letech minulého století upozornila na fakt, že tyto opice si rády potravu různým způsobem dochucují. Zástupci vídeňské univerzity veterinárního lékařství proto pozorovali 18 kakaduů Goffinových, jak při 14 různých příležitostech snídali. Papoušci dostali misku s krmivem a další tři s možností, jak si toto krmivo „dochutit“: buď s misce s čerstvou vodou, nebo borůvkovým sójovým jogurtem, případně neochuceným sójovým jogurtem.
Z pozorování vyplynulo, že devět z 18 kakaduů si namáčelo potravu do jogurtu. „Ne u všech kakaduů ve sledované skupině se podařilo zaznamenat, že by potravu namáčeli,“ uvedl spoluautor studie Jeroen Zewald. „Pravděpodobně to je proto, že jde o novinku, která není běžnou součástí jejich chování,“ míní. Někteří kakaduové namáčeli potravu i do vody, což vylučovalo možnost, že by tak činili kvůli dochucení krmiva. Na druhou stranu existovalo několik indikátorů, podle nichž vybraní ptáci namáčeli potravu v jogurtu, aby jí dodali chuť. Dávali totiž přednost borůvkovému jogurtu před neochuceným a také do něj namáčeli jen určitou potravu. Například tak činili s těstovinami, ale ne s květákem nebo mrkví.
Neustále nás něčím překvapují, říkají vědci
„Obvykle začali konzumovat části potravy pokryté jogurtem a někdy si je dokonce znovu namočili poté, co z nich většina jogurtu zmizela,“ popsali autoři studie. Vědci proto dospěli k názoru, že tak kakaduové činili úmyslně, aby si potravu ochutili. „Ačkoli běžně naše kakaduy zaměstnáváme tím, že jim dáme nějaký úkol a pak sledujeme, jak ho řeší, tentokrát nám ukázali, že objevili řešení problému, o kterém jsme ani netušili,“ konstatuje spoluautorka studie Alice Auerspergová. „Zjevně jim předkládaná potrava tolik nechutnala bez dochucení.“ I když podobné chování bylo u kakaduů gofin pozorované i v přírodě, kde si máčeli potravu do vody, přichucování potravy jogurtem se poprvé projevilo u ptáků chovaných v laboratoři.
„Tito kakaduové jsou známí tím, že ve volné přírodě používají nástroje inovativním způsobem. Vyrábějí například ostré dřevěné předměty z větviček stromů, které pak používají k otevírání plodů s tvrdou skořápkou,“ vysvětluje Alice Auerspergová. „Tyto objevy používání nástrojů a přípravy potravy nám ukazují, jak flexibilní, inovativní a zvídavá zvířata to jsou,“ dodává. Vědeckou studii o přichucování potravy kakaduy Goffinovými autoři zveřejnili v časopise Current Biology.
Úvodní foto: Messerli Forschungsinstitut / Vetmeduni