Kakapy soví čeká pokus o přežití: Na novém ostrovu mají hnízdit bez lidské pomoci

UVNITŘ VIDEO – Šanci zkusit odchovat mláďata bez jakékoli lidské pomoci a bez nepřetržitého monitoringu dostane skupinka kriticky ohrožených nelétavých papoušků kakapů sovích. Novozélandský záchranný tým kakapů přesunul celkem čtrnáct těchto vzácných ptáků na ostrov Hauturu známý též pod názvem Little Barrier Island, aby zde zkusili žít bez lidského dohledu. Poslední čtyři ptáky ochránci na ostrov transportovali minulé pondělí 10. července. Ostrov je zbaven od veškerých predátorů, kakapové tedy nebudou muset čelit hrozbě útoku na hnízda a sedící samice. Průběh hnízdění nebude nijak kontrolován.




Kakapů je 153, třikrát víc než v roce 1995

Pokus je součástí programu na zajištění přežití kakapů ve volné přírodě. Zbytkovou populaci těchto ptáků, vůbec nejtěžších papoušků na světě, tvoří jen 153 jedinců. Novozélandské ministerstvo životního prostředí si chce takto vyzkoušet, zda by se kakapové dokázali úspěšně rozmnožovat i bez lidské pomoci. Čtyři kakapové, kteří byli na Hauturu převezeni minulý týden, dosud pobývali na ostrově Whenua Hou známém též jako Codfish, kde žije naprostá většina z více než 150 kakapů sovích. „Vzhledem ke své rozloze a skutečnosti, že na něm nežijí žádní predátoři, skýtá Hauturu velký potenciál jako dlouhodobě bezpečné místo pro rozmnožování kakapů,“ říká vedoucí reintrodukčního programu kakapů Deidre Vercoe.

K TÉMATU: Kakapové soví stále nemají vyhráno. Přežijí až ve chvíli, kdy jich bude nejméně 500

„Na Hauturu máme aktuálně čtrnáct kakapů, kteří jsou součástí dlouhodobého pokusu, zda dokáží na tomto ostrově vysedět a odchovat mláďata bez lidské pomoci,“ dodal Vercoe. První kakapy ochránci vysadili na Hauturu v roce 2012, kdy zde zahnízdil jeden pár a samice vyseděla dvě vejce. Nebyla však schopna postarat se o mláďata. „Poté jsme na Hauturu přesunuli více chovných samců a doufáme, že tím přispějeme ke zvýšení počtu hnízd,“ vysvětluje Deidre Vercoe. Kakapo soví jako jeden z nejvzácnějších druhů papoušků na světě měl před více než dvaceti lety namále. V roce 1995 tvořilo zbytkovou populaci těchto ptáků jen 50 jedinců.

Rekordní loňská sezóna: 32 mláďat

Novozélandské úřady se poté rozhodly všechny zbylé kakapy přemístit na speciálně upravené ostrovní rezervace, na nichž byli vychytáni všichni predátoři. Záchranný tým kakapů také odebíral vejce samicím, které na nich řádně neseděly a část papoušků odchovával uměle. K populační explozi kakapů došlo i díky umělé inseminaci samic. Problém je v tom, že kakapové nehnízdí každoročně. Jejich hnízdí aktivity jsou závislé na dostatku plodů malých jehličnanů Rimu. Když je jich dostatek, kakapové hnízdí, ale jakmile se těchto plodů nedostává, ani se nepokouší spářit. Kakapové se v přírodě dožívají asi 90 let, samci jsou pohlavně dospělí ve čtyřech a samice v pěti letech.

ČTĚTE TAKÉ: 38 mláďat a dalších pět oplozených vajec. Kakapům sovím se loni neskutečně dařilo

Pokus o samostatné hnízdění kakapů na ostrově Hauturu probíhá již pět let a první zdárný výsledek ochránci jen tak neočekávají. „Naučili jsme být trpěliví, protože kakapové nehnízdí každoročně. Samci jsou schopni rozmnožování až ve čtyřech letech a samice nesnesou vejce dříve než v pěti letech. Může to trvat i dvacet let, než dosáhneme nějakých smysluplných výsledků,“ říká Deidre Vercoe. Dlouhodobým cílem týmu je dosáhnout mety 150 samic na třech samostatných ostrovech, z nichž dva budou pod neustálou kontrolou. Na každém ostrovu by mělo být 50 samic. Ochránci mají k tomuto cíli dobře našlápnuto, během loňské rekordní hnízdí sezóny se podařilo odchovat 32 mláďat kakapů sovích.

Úvodní foto: Kakapo Recovery Team




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..