Papoušek není popelnice, nezabíjejte ho zbytky od stolu!

Může to vypadat jako náramná legrace. Ochočený papoušek přilétne ke stolu, kde zrovna večeříte, a začne vám z talíře tahat kousky jídla, aby je také ochutnal. Nebo mu sami nějakou „dobrotu“ sem tam dáte a navykli jste ho na společné stolování. Papoušek je spokojený, protože rád zkouší nové věci a leccos z lidské stravy mu i zachutná. Ale v naprosté většině jde o potraviny, které vašeho ptačího mazlíčka pomalu, ale jistě zabíjí. Vlastně mu sami dobrovolně zkracujete život – ne o měsíce, ale o celé roky, které by s vámi ještě mohl strávit.


„Jé, on pije pivo z půllitru!“

I když papouškům může něco z lidské stravy prospět, obvykle tyto potraviny nesmí být upraveny stejným způsobem jako pro člověka. Typickým příkladem je maso. Mnoho druhů papoušků nepohrdne vařeným kuřecím masem, pokud je ale nasolené, omaštěné nebo s omáčkou, stává se z výtečného zpestření ptačího jídelníčku zákeřný jed. Sůl je pro papoušky obecně toxická, podobně jako pro ostatní zvířata. Tak jako by lidé neměli dávat zbytky masitých pokrmů psům nebo kočkám, rozhodně by z nich neměli nechávat uzobávat ochočené papoušky.

ČTĚTE TAKÉ: Pět největších hrozeb pro vašeho ochočeného papouška

To samé co o masu platí i o jeho přílohách. Vařené brambory nebo rýže jsou pro papoušky vhodné, ovšem pokud jsou solené, rozhodně do ptačího zobáku nepatří. Nemluvě o polévce, čaji, kávě, různých sycených nápojích nebo alkoholu! Internet je plný rádoby vtipných fotografií a videí, na kterých ochočený papoušek upíjí z hrnku s kávou nebo půllitru piva. Vtipné je to jen do té míry, že je papoušek zvědavý, tak trošku nadrzlý a dokáže přemoci svůj ostych z neznáma. Jediným výsledkem takové vtipné scénky je ale nápor na papouščí žaludek, střeva a zejména játra.

Na první pohled to může vypadat legračně, ale následky pro tohoto aratingu slunečního mohou být tragické: střevní potíže by byly tím nejmenším, co by ho mohlo potkat (Foto: sodahead.com)

NAPSALI JSME: Nebezpečné hračky pro papoušky: můžou poranit, nebo i zabít!

Lidské jídlo bohužel většinou nepatří k těm nebezpečím, která by se na papouškovi bezprostředně projevila, jako je tomu u silných jedů – avokáda, výparů z teflonových pánví nebo jedovatých pokojových rostlin. Zabíjí postupně, ničí vnitřní orgány a majitel papouška si dlouho nemusí ničeho všimnout. Jakmile začnou být papouškovy potíže opravdu akutní, většinou už je na nápravu zoufale pozdě a pták umírá za velkých bolestí. Zvětšená játra se navenek projeví až po dlouhé době, a pokud člověk není zrovna veterinář, nebo ho prostě nenapadne ptáka v ruce prohmatat, prostě na tenhle problém nepřijde.

Papoušek není hračka

Seznam vhodného krmiva by přitom měl být jednou ze základních informací, které by si měl čerstvý majitel jakéhokoli papouška zjistit, než si zvíře vůbec pořídí. Měl by vědět, zda mu dokáže zajistit takovou stravu, která by mu nejen neškodila, ale naopak prospívala. Řada obchodů s exotickými zvířaty však bohužel dává přednost výdělku z prodeje papoušků (nezřídka za přemrštěné ceny), aniž by zákazníky informovala o potřebách ptáků. Ve zverimexech je často vidět, že sami prodejci si s krmením papoušků nedělají příliš velkou hlavu. Ne že by je ládovali zbytky od svíčkové, ale krmné misky jsou většinou plné zrnných směsí, pestrost předkládané stravy je minimální, a přidáme-li k tomu fakt, že takový papoušek ve zverimexu má pramalou šanci se pořádně prolétnout, zadělávají mu už v obchodě na velké zdravotní problémy.

ROZHOVOR K TÉMATU: Hodně lidí nechápe, že papoušek není jako pes, říká veterinářka Markéta Hašlová

Lehce se tak může stát, že špatně krmený pták s počínající či pokročilou obezitou přijde do domácnosti, kde ho majitel „dodělá“ právě zbytky od stolu. Navíc s „dobrými úmysly“. Mnoho takových lidí si pak řekne: no co, byla to obyčejná andulka, pořídíme si další. Jenže právě to je ten nejohyzdnější argument – že pták nemá tak velkou cenu, abychom se zabývali tím, zda jsme náhodou neudělali chybu v jeho krmení či chovu. Prostě si pořídíme dalšího a když nevydrží ani ten, přesedláme třeba na jiný druh, který bude vůči naší „péči“ odolnější. Ono to souvisí i s tím, že mnozí lidé považují papouška spíš za hračku než za živou bytost. Jenže řada ptačích mrtvolek, které padnou za oběť těchto omylů, začíná být až příliš dlouhá…

Pokud by šlo jenom o hrášek, nebyl by ochočený eklektus různobarvý na tomto snímku nijak ohrožen (Foto: parrotforums.com)

Úvodní foto: meh.ro

Necháváte vašeho ochočeného papouška uždibovat z talíře, nebo pít z hrnku vaše nápoje?

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...


1 komentář

  1. Šárka napsal:

    A to stejné platí i pro kuřáky!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..