Nestor kaka, vzácnější příbuzný nestora kea, zahnízdil v centru metropole Nového Zélandu

UVNITŘ VIDEO – Unikátní nález hnízda nestora kaky, vzácnějšího příbuzného nestora key, ohlásili ochránci přírody v hlavním městě Nového Zélandu, Wellingtonu. Papoušek, který obvykle hnízdí ve smíšených lesích mimo civilizaci, si vybral hnízdní strom v uměle vysazeném lesním pásu přímo v centru novozélandské metropole. „Pokud mláďata v hnízdě přežijí, půjde o první úspěšné hnízdění mimo rezervaci Wildlife Sanctuary Zealandia od počátku 20. století, kdy tento druh v oblasti vyhynul,“ konstatoval web TVNZ.co.nz.

Náhodný objev ze zahrady

Hnízdo objevil celkem náhodou biolog Matu Booth, který se podílí na projektu obnovy původních lesů. Pár, který ve městě zahnízdil, je podle něj součástí většího hejna nestorů kaka, kteří se usadili v nedávno vysázeném lesním porostu ve Wellingtonu. „Začátkem října jsem viděl samici, která jevila známky brzké snůšky a pak jsem po dobu několika týdnů sledoval i samce. Koncem listopadu jsem spatřil oba ptáky pohromadě, a tak jsem začal hledat jejich hnízdo v blízkém lese, kde jsou velké staré stromy,“ řekl webu Booth.

Snaha byla úspěšná, hnízdo našel na okraji městského parku Prince of Wales. Nejprve zahlédl samce, jak krmí samici, a ta ho poté dovedla k hnízdu, kam letěla nakrmit mláďata. Oba rodiče byli označeni identifikačními páskami, které mají ptáci vypouštění v rámci záchranného programu od roku 2002 do volné přírody. Díky tomu ochránci vědí, že samec je tři roky starý a samice je o rok mladší. Letošní hnízdění tak je jejím vůbec prvním. „Pokud vše dobře dopadne, mláďata by měla hnízdo opustit začátkem příštího měsíce,“ míní Booth.

Nestorů kaka rapidně ubývá

Hnízdo se nachází shodou okolností v blízkosti potoka, kde byla nedávno objevena populace ohrožené novozélandské ryby kokopu páskovaný. „Takže máme dva ohrožené původní druhy, které žijí a rozmnožují se v centru našeho hlavního města. Je to nádherný příklad toho, jak lidé a příroda spolu mohou koexistovat,“ nechala se slyšet Myfanwy Emeny, koordinátorka pro zachování biodiverzity parků a zahrad při městské radě Wellingtonu.

Nestor kaka žije výhradně na Novém Zélandu, jeho divoká populace se odhaduje na 2,5 až 10 tisíc dospělých jedinců. Jejich počet intenzivně klesá, za poslední tři generace se snížil o 90 procent. Hlavní příčinou jsou zavlečené nepůvodní druhy predátorů, zejména vačice, krysy a zdivočelé kočky, které plení jejich hnízda. Největší úmrtnost ptáků je právě v době hnízdění, kdy samice sedí na snůšce nebo zahřívají mláďata.

Úvodní foto: odt.co.nz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..