V Brazílii objevili třetí izolovanou populaci kriticky ohroženého pyrury šedoprsého

Pyrura šedoprsýUVNITŘ VIDEO – Ne každý druh papouška, který by měl být podle vědců na samé hranici vyhubení, je skutečně tak kriticky ohrožen. Mladým ochráncům přírody z Rio de Janeira se podařilo v severovýchodní Brazílii objevit malou izolovanou populaci pyrury šedoprsého, který patří mezi deset nejohroženějších papoušků světa. Dosud se vědělo jen o dvou místech, kde se tento vzácný pták vyskytuje, přičemž celkový počet jedinců v přírodě neměl přesahovat dvě stovky. Červená kniha ohrožených živočichů IUCN jej vede v nejpřísnější kategorii jako kriticky ohrožený druh a mezinárodní organizace BirdLife International odhaduje početnost jeho divoké populace na 30 až 200 exemplářů.

Překvapivé hnízdiště ve skalách

„Loni jsme jako součást grantového projektu na ochranu přírody našli stopy naznačující přítomnost tohoto druhu v izolovaném pohoří. Letos v březnu jsme byli schopni potvrdit a zdokumentovat nález pyrury šedoprsého,“ cituje web organizace BirdLife International vedoucího projektu Fabia Nunese z brazilské neziskové organizace Aquasis. Cílem malého týmu ochránců přírody bylo najít nové populace a rozšířit znalosti o rozsahu rozšíření tohoto papouška. Objev byl o to zajímavější, že podle dosavadních poznatků pyrura šedoprsý obývá především tropické pralesy, kde hnízdí v dutinách stromů. V nově objeveném biotopu ale papoušci hnízdili ve spáře vrchu skalnatého pohoří, kde převládala suchá vegetace. V Brazílii se takovým územím říká Caatinga.

K TÉMATU: Znáte nejohroženější papoušky světa? Některé už léta nikdo neviděl

Stejné lokality běžně vyhledává ara marakána a v minulosti je obýval i dnes již v přírodě vyhubený ara škraboškový. Pro organizaci Aquasis má objev nového hnízdiště pyrury šedorpsého ještě jednu významnou roli: potvrdila tak, že grant, který získala v rámci ocenění Conservation Leadership Program Future Conservationist Awardin 2012 přede dvěma lety, mířil do správných rukou. Právě díky takto získaným finančním prostředkům si mohla dovolit několik výzkumných výprav do lokalit, kde by se mohl pyrura šedoprsý vyskytovat, ale dosud jej tam nikdo nehledal. Objevená populace je však opravdu minimální, tvoří ji pět až patnáct ptáků.

Nejvzácnější z pyrurů

Pyrura šedoprsý je vůbec nejvzácnějším zástupcem jihoamerického papouščího rodu Pyrrhura, dříve byl považován za poddruh mnohem častějšího pyrury bělouchého. V roce 2005 však byl taxonomicky vyčleněn jako samostatný druh. Jde o endemitu, který se dosud vyskytoval jen na dvou ze čtyř známých lokalit v severovýchodní Brazílii. Do roku 2010 se jejich stavy odhadovaly na maximálně 250 ptáků, poté byla objevena nová populace čítající 50 jedinců v brazilském Quixadu. Mimo ni žijí zbývající ptáci v horské rezervaci Serra do Baturité. Ideální by bylo samostatné populace prokřížit, ale vědci se obávají, že kvůli jejich dlouholeté izolaci se mohou jejich genetické vlohy výrazně lišit.

ČTĚTE TAKÉ: Ekvádor rozšíří rezervaci s největším hnízdištěm kriticky ohrožených pyrurů rovníkových

Při monitoringu v roce 2007 bylo v Serra do Baturité napočítáno jen 80 pyrurů šedoprsých, nyní se tamní populace odhaduje na 250 jedinců. Do 80. let minulého století se vyskytoval ještě na dvou místech: východním svahu pohoří Serra de Ibiapaba v Cerá a v Serra Negra v Pernambucu. V druhé jmenované lokalitě měl být zjištěn i v roce 1991, pozorování ale nebylo spolehlivě doloženo a při pozdějším ověřování na místě vědci na pyrury nenarazili. Největším nebezpečím pro tyto papoušky je mohutné odlesňování v místech, kde hnízdí. Ačkoli je v přírodě kriticky ohrožený, sporadicky se vyskytuje v zajetí, kde se ho daří pravidelně odchovávat.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..