Stohlavá hejna amazoňanů nádherných fascinují turisty v brazilské Santa Catarině

Amazoňan nádherný v letuUVNITŘ VIDEA – Nebývalý zájem o zimující amazoňany nádherné projevují turisté z celého světa v jihobrazilské Sierra Santa Catarině. Papoušci se shlukují v okolí města Urupema a v hejnech zde vyhledávají potravu. „Amazoňané nádherní se do Santa Catariny začali stahovat již začátkem osmdesátých let minulého století,“ prozradila brazilské televizi Globo1 bioložka Viviane Gaboardi. „Do té doby zimovali jižněji v Rio Grande do Sul. Poté zmizeli, aniž bychom tušili, kam se přesunuli. Teprve později jsme zjistili, že se zřejmě kvůli nedostatku potravy pohybují v Santa Catarině,“ dodala. Důvod byl nasnadě: zatímco v roce 1914 sousední stát Rio Grande do Sul pokrývaly ze čtvrtiny lesy, v roce 1988 šlo už jen o tři procenta území.




Těžba dřeva a přeměna lesů na zemědělskou půdu připravila papoušky o zdroj potravy, zejména pak o stromy Araucaria, jejichž semeny se živí. To vysvětluje jejich přesun do sousedního státu Santa Catarina, kde je potravy dostatek. Protože jde o ptáky, kteří běžně zimují spíše na samém jihu Brazílie, ochránci přírody připravili speciální místa pro jejich pozorování. Před pěti lety se tak z hejn amazoňanů nádherných stala vítaná turistická atrakce, za kterou každoročně přijíždí stále více turistů. „Mnoho lidí přijíždí z jiných regionů, často i ze zahraničí a jsou ohromeni tím, co tu máme,“ říká William Pozenato, který pořádá každoroční Festival amazoňanů nádherných. Na tuto akci se sjíždí i celá řada amatérských i profesionálních fotografů.

Zimujících amazoňanů přibývá

„Papoušků každoročně přibývá, hejna bývají větší. Zdá se, že se jejich počty blíží těm, které zmiňuje starší literatura, kde se píše, že šlo o tisíce papoušků, kteří pokrývali oblohu poblíž Urupemy. Nedoufal jsem, že by se něco takového mohlo opakovat,“ líčí místní pozorovatel ptáků Carlos Eduardo. Jedním z nejočekávanějších okamžiků bývá chvíle, kdy se papoušci zvednou ze stromů a houfují se ke společnému odletu do čtyřicet kilometrů vzdáleného nocoviště. Podle biologa Fábia Olmose, který se na amazoňany nádherné přijel podívat až ze Sao Paula, jde o jedno z největších shromaždišť divokých ptáků v Jižní Americe. „Je to opravdu velká věc a je dobře, že ji lidé mohou vidět,“ míní Olmos.

K TÉMATU: Amazoňané nádherní překvapili vědce, pojídají plody zederachu. Pro lidi jsou toxické

Kromě amazoňanů nádherných ve stejné lokalitě zimují i amazoňané vínorudí. Letošní Festival amazoňanů se konal od 21. do 24. dubna. Zájemci o pozorování divokých ptáků museli zaplatit poplatek 100 dolarů (asi 2 500 korun), výtěžek z akce jde na ochranu obou druhů amazoňanů. Doprovodné akce k Festivalu amazoňanů byly přístupné zdarma. Amazoňan nádherný patří mezi ohrožené druhy, kromě kácení lesů čelí nelegálnímu odchytu pro černý trh s domácími mazlíčky a chovnými ptáky. Proto jej Výbor CITES zařadil do první přílohy mezinárodní úmluvy o omezení obchodování s ohroženými druhy. Ve volné přírodě žije podle mezinárodní organizace BirdLife International asi 20 tisíc jedinců, přičemž se předpokládá postupný pokles jejich počtu.

Úvodní foto: Adrian Eisen Rupp/IPAC




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..