Znudění nestoři kaka v novozélandské metropoli olupují kůru z borovic a hází ji na lidi

Nečekaný problém řeší ochránci přírody ve Wellingtonu, hlavním městě Nového Zélandu. Tamní papoušci nestoři kaka, vzácnější příbuzní nestorů kea, si krátí dlouhou chvíli loupáním kůry z borovic a házením velkých kusů na zem pod sebe. Často se tak děje ve veřejných parcích, kde velké kusy kůry ohrožují obyvatele novozélandské metropole. Podle serveru Stuff.co.nz nedávno jeden amatérský ornitolog sledoval, jak jeden nestor kaka během 20 minut odloupl z větve borovice pětimetrový kus kůry. Některé kusy kůry, které nestoři kaka hází na zem, dosahují velikosti trupu dospělého muže a mohou způsobit návštěvníkům parku zranění.




Podle manažerky ochrany přírody ve Wellingtonu Danielle Shanahanové jsou na vině především lidé, kteří nestory kaka přikrmují. Papoušci si tak nemusí sami obstarávat potravu a mají čas věnovat činnostem jako je oloupávání kůry stromů. Podle odhadů na území Wellingtonu žije na 350 nestorů kaka. „Když se snadno dostanou k potravě od lidí, mají dostatek času, aby vyváděli různé neplechy,“ míní Shanahanová. „Proto nedoporučujeme nestory přikrmovat.“ Správce městských parků Wellington City Council Myfanwy Emeny upozornil, že nestoři obvykle ukousnou kůru o velikost prstu, která nepředstavuje pro lidi procházející pod stromy žádné nebezpečí.

Parky přejdou na domácí druhy dřevin

Podle Emenyho se nestoři kaka soustředí na exotické nepůvodní druhy borovic a další druhy stromů původem ze severní polokoule. Okousaná kůra vede k postupnému usychání stromů a jejich úplnému odumření. Městská správa parků již dříve plánovala postupně opustit cestu vysazování exotických dřevin a přejít na domácí druhy stromů. „Nestoři kaka tento proces jednoduše urychlí,“ míní Emeny. Úřady již nechaly do městských parků ve Wellingtonu vysázet téměř 20 tisíc původních druhů dřevin. „Jsme hrdí na to, že se ohrožené původní druhy ptáků vrací do novozélandských lesů a žijí i centru hlavního města,“ ocenil přítomnost nestorů kaka ve Wellingtonu.

K TÉMATU: Novozélandští ochránci řeší problém s nestory kaka: odlupují kůru ze stromů v parcích

„Nestor kaka se nakonec stane součástí ekosystému na Mt Victoria, když bude pomáhat s opylováním a šířením semen původních dřevin,“ prohlásil Myfanwy Emeny. Nestor kaka žije výhradně na Novém Zélandu, jeho divoká populace se odhaduje na 2,5 až 10 tisíc dospělých jedinců. Jejich počet intenzivně klesá, za poslední tři generace se snížil o 90 procent. Hlavní příčinou jsou zavlečené nepůvodní druhy predátorů, zejména vačice, krysy a zdivočelé kočky, které plení jejich hnízda. Největší úmrtnost ptáků je právě v době hnízdění, kdy samice sedí na snůšce nebo zahřívají mláďata. Ve Wellingtonu hnízdí nestoři kaka od roku 2012, kdy zde bylo objeveno první hnízdo po více než 100 letech.

Úvodní foto: Flickr.com/Karori Sanctuary




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..