Sčítání ukázalo významný úbytek kakaduů černých v jihozápadní Austrálii

UVNITŘ DOKUMENT A VIDEO – Nečekaný meziroční pokles populace kakaduů černých krátkozobých (Calyptorhynchus funereus latirostris) zaznamenali ochránci přírody v jihozápadní Austrálii. V oblasti okolo Perthu poblíž Labutí řeky (Swan River) meziročně klesl počet volně žijících papoušků tohoto druhu o 40 procent. Ještě loni na jaře napočítaly dvě stovky dobrovolníků na pravidelných nocovištích na 6 700 kakaduů černých krátkozových, letos už jen 4 000. Informoval o tom list Herald Sun.


Nezisková organizace BirdLife Australia společně s ministerstvem životního prostředí pořádá již od roku 2006 pravidelná sčítání kakaduů černých na nocovištích v oblasti okolo Labutí řeky. Desítky dobrovolníků projdou vždy ve stejný den v dubnu místa, kde ptáci hřadují, a postupně je sčítají. „Důvody, proč dochází k takovému poklesu počtu ptáků, nám stále nejsou jasné,“ říká koordinátorka projektu Cheryl Gole. Největší úbytky kakaduů černých krátkozobých ochránci zaznamenali na jih od Labutí řeky.

Hlavní příčinou snižujících se stavů černých kakaduů však bude zřejmě úbytek vhodných lokalit pro hřadování a hnízdění. Stínová ministryně životního prostředí Sally Talbot kvůli tomu ostře kritizovala současného šéfa resortu Billa Marmiona. „Mohl zastavit ničení biotopu černých kakaduů. Místo toho dává téměř denně souhlas k destrukci jejich přirozeného prostředí,“ uvedla. Ministr namítnul, že jeho úřad investoval víc než 9,3 milionu australských dolarů (téměř 200 milionů korun) do ochrany černých kakaduů a jejich monitoringu v letech 2008 a 2009.

„Průzkum oproti loňskému roku sice naznačuje pokles jejich počtu, ale doporučil jsem odboru životního prostředí, aby z toho zatím nevyvozoval nějaké závěry, protože si nemůžeme být jisti, jak moc lze tento rozdíl přičíst přirozenému kolísání populace a dalším faktorům,“ řekl ministr. BirdLife International odhaduje, že za posledních 45 let klesl počet volně žijících kakaduů černých na méně než polovinu. Australská pobočka této organizace proto už osmým rokem vyhledává a upravuje poškozené hnízdní stromy (zatím se jí to podařilo u 150 hnízd).

Záchranný program se snaží zapojit i širokou veřejnost, BirdLife Australia vydala o černých kakaduech brožurku (viz dokument), kterou rozdává farmářům v lokalitách, kde tito papoušci hnízdí nebo létají za potravou. Právě spolupráce se zemědělci je velmi důležitá, protože jsou to zejména oni, kdo může přispět k zachování vhodných biotopů pro tohoto ohroženého papouška.

Ochranářská brožura o kakaduech černých

Úvodní foto: Flickr.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..