Zbytková populace kakapů sovích už druhý rok po sobě nehnízdí. Kvůli chladnému jaru

UVNITŘ VIDEO – Bez jediného vyvedeného mláděte zůstane i letos zbytková populace kakapů sovích, nejmohutnějších nelétavých papoušků na světě, kterých zbývá už jen 125 jedinců. Na Novém Zélandu a přilehlých ostrovech se už druhý rok po sobě nedaří tyto ptáky spářit. Podle vědců ze záchranného programu zaměřeného na tyto ptáky ale nejde o žádnou tragédii. V minulosti měli kakapové velmi silná léta, kdy vyvedli větší počet mladých, a ti nyní teprve dospívají. Staří ptáci se letos ani loni nepokusili hnízdit, protože je zaskočilo chladné jaro.

Neurodila se potrava, nebyl důvod hnízdit

„Začátek letošní hnízdní sezóny začal slibně, ale teď už je velmi nepravděpodobné, že by se letos vylíhla nějaká mláďata,“ řekl novozélandské tiskové agentuře Fairfax NZ News Andy Roberts, manažer Odboru ochrany životního prostředí pro jižní ostrov. „U druhu, který je na pokraji vyhynutí, je to určitá překážka, ale nikoli katastrofa,“ dodal. Pouze se zpomalí záchranný program. Kakapové jsou dlouholetí ptáci, takže pokud několik let nehnízdí, přijdou zase hojná léta, ujišťuje Roberts.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Kriticky ohrožený papoušek kakapo soví má zachránit neméně vzácnou ostrovní růži

Ochranáři letos očekávali přírůstky až v patnácti hnízdech na ostrově, který je přísně chráněnou rezervací a lidé z něj odstranili veškeré nepůvodní predátory. Jenže jaro bylo tentokrát příliš chladné a velmi vlhké, takže se neurodily plody jehličnatého stromu Rimu, na kterých jsou kakapové při krmení mláďat závislí. To odradilo dospělé ptáky od páření. Rimu patří mezi takzvané podokarpy, prastaré jehličnany, jejichž nedostatek negativně ovlivňuje i divokou populaci papoušků kapských v Jižní Africe.

Od roku 2011 uhynulo už šest kakapů

Andy Roberts je přesvědčen o tom, že pro samice kapapů sovích je dostatek plodů Rimu stimulem pro začátek hnízdění. Když nejsou, ptáci ani nejdou do toku. „Bylo by sice ideální, kdyby odchovali další mladé ptáky, ale takové situace patří do života kakapů a nejsou nijak neobvyklé,“ vysvětluje. I když stále ještě nelze vyloučit, že nějaký pár přeci jenom opožděně zahnízdí, spíše to vypadá, že na počtu zbývajících kakapů se letos nebude nic měnit. Rozhodně ne směrem nahoru.

Loni vědci zaznamenali spíše opačný trend. Během dvanácti měsíců uhynulo celkem šest kakapů, většina zřejmě věkem. Byl to první pokles zbylé populace tohoto papouška za poslední léta. Kriticky nejnižší počet kakapů žil na Novém Zélandu v roce 1990, kdy jich bylo jen 49. Naopak v roce 2011 jich bylo nejvíce za poslední dvacetiletí – 133.

Úvodní foto: tumblr.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..