Jak správně sušit vlašské ořechy a kdy už jsou připraveny pro uskladnění?

Vlašské ořechyPřelom září a října je sezónou sběru vlašských ořechů. Letos se jich urodilo opravdu dost, ale pokud si je chcete nasbírat do zásoby a krmit jimi papoušky po celý následující rok (zejména větší druhy je uvítají jako každodenní zpestření krmné dávky), musíte je nechat pořádně proschnout. Jak dlouho takové sušení trvá a jaký způsob je nejlepší? Ideální je rozmístit čerstvě nasbírané ořechy na velké síto tak, aby tvořily jednolitou vrstvu (neměly by být na sobě) a postavit ven na slunce. Ořechům svědčí teplé a suché počasí, důležité také je, aby byly na čerstvém vzduchu – nejlépe přímo na větru. Pro zdárné sušení jsou důležité první dny, kdy prosychá skořápka.

Pozor na vlhko, způsobuje plíseň

Podzimní počasí ale bývá proměnlivé a ne vždy se venku teplo a slunečno. Pokud ořechy nasbíráte v době, kdy dlouhodobě prší, je dobré síto dočasně umístit do místnosti, kde je sucho a teplo, ale je možné ji větrat (alternativou může mít i plech umístěný na puštěném radiátoru). Ořechům nesvědčí velké změny teploty ani vlhkosti, proto je dobré v takové místnosti nechat otevřenou alespoň ventilačku. Jinak hrozí, že začnou plesnivět. To se ostatně stane i v případě, že ořechy nasbíráte mokré a dáte je na sítu sušit do místnosti, která je vlhká a studená, tedy nevytápěná. Každopádně je dobré ořechy každý den kontrolovat a plesnivé vyhazovat – plíseň jinak postupně zasáhne celou úrodu a nic vám nezbude.

K TÉMATU: Pekanové ořechy: vynikající zdroj vápníku a antioxidantů pro papoušky

Pokud je venku slunečné a teplé počasí, síta přes den necháváme venku a podvečer je stěhujeme do uzavřené místnosti, kůlny, dílny nebo prádelny, kam nemůže proniknout vlhkost a nižší noční teploty. Ven síta vynášíme opět až druhý den ráno nebo dopoledne, jakmile opadnou ranní mlhy. Sušení trvá přibližně měsíc až měsíc a půl, ale i poté je třeba ořechy umístit do otevřených bedniček nebo ještě lépe do síťových tašek (nejlepší jsou síťované pytlíky na cibuli nebo brambory) a zavěsíme do tmavé suché místnosti, kde mohou „dýchat“. Ořechy dále prosychají a nemohou se zapařit, což hrozí v neprodyšně uzavřených nádobách. Zcela usušené bývají těsně před Vánoci.

Vlašský ořech v zelené slupce, z níž od konce srpna do října postupně vypadává na zem. Nejčastěji se tak děje při velkých teplotních změnách (brzy ráno a večer), při velkém povětří nebo silném dešti (Foto: Wikipedia.com)

Vlašský ořech v zelené slupce, z níž od konce srpna do října postupně vypadává na zem. Nejčastěji se tak děje při velkých teplotních změnách (brzy ráno a večer), při velkém povětří nebo silném dešti (Foto: Wikipedia.com)

V sušičce maximálně na 25°C

Ani u viditelně kvalitních ořechů nelze vyloučit plíseň, proto je dobré každý vlašský ořech při podávání papouškům rozpůlit a plesnivé vyhodit. Předejdete tak zbytečným zdravotním komplikacím u ptáků, které mohou v ojedinělých případech vést až k úhynu. Správně skladované vlašské ořechy by měly vydržet i dva roky, poté ale jejich jádra začínají žluknout. Nejkvalitnější jsou ořechy zhruba rok po sklizni. Skladovat lze samozřejmě i vyloupaná jádra, ta je však třeba buď zamrazit, nebo naložit do medu či uzavřít do neprodyšné nádoby mimo denní světlo. Papoušky tak ale připravíte o požitek z vylupování jader, který je jedním z mála zpestření jejich jednotvárného života v kleci či voliéře.

ČTĚTE TAKÉ: Netrpí vaši papoušci nedostatkem vitamínu A a D? V krmivu často chybí

Pokud je dlouhodobě špatné počasí a vlašské ořechy sbíráte v dešti špinavé od bláta, nepokoušejte se je před sušením umývat. Pokud byste je totiž hned nedali sušit na slunce nebo na topení, nadměrná vlhkost by ještě umocnila působení plísně. Ořechy lze krátce sušit také v elektrické sušičce, teplota by ale neměla přesahovat 25 stupňů. Při vyšším teple by se čerstvé ořechy uvnitř skořápky zapařily, z ořechu by nestačila odcházet veškerá vlhkost, kondenzovala by a ořech by opět chytil plíseň. U vlašských ořechů zkrátka platí, že se nesmí spěchat a je lepší sušit je přirozenou cestou, byť to trvá poměrně dlouho.

Takto suší letošní úrodu vlašských ořechů autor tohoto článku (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Takto suší letošní úrodu vlašských ořechů autor tohoto článku (Foto: Jan Potůček, Ararauna.cz)

Úvodní foto: Wikipedia.com

 

2 komentáře

  1. Jana napsal:

    Dobrý den ,můj tchán kterému je 57let je přesvědčen ,že ořechy se suší nejlépe bez skořápky .A tak dnes hned po sklizni usedl do pergoly a louská.Na moje doporučení nechat ořechy sušit v teple a suchu nebo na slunci, v žádném případě nereaguje.Dělá to tak léta a jde to prý lépe louskat,když jsou měkké.
    A co vy ostatní ,také jste proti?

  2. Jan Potůček napsal:

    Což o to, u ořechů určených pro lidi je takový způsob sušení možná lepší, ale pro papoušky je důležité i louskání skořápky. Mnoho z nich by si vyloupaných ořechů ani nevšimlo, prostě by je nebavilo je jíst.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..