Australané vypustí do volné přírody dalších 36 neofém oranžovobřichých, bude jich už přes 100

Neoféma oranžovobřicháUVNITŘ VIDEO – Populaci aktuálně nejvzácnějšího papouška světa, který dosud přežívá ve volné přírodě, tasmánské neofémy oranžovobřiché, v říjnu posílí dalších 36 jedinců odchovaných v zajetí. Počet divoce žijících ptáků tohoto druhu tak po dlouhé době překročí stovku. Momentálně jich na Tasmánii, kde je jediné jejich známé hnízdiště, žije 75. V zajetí pak tři záchranné stanice (Healesville Sanctuary, Halls Gap Zoo, Adelaide Zoo) chovají další tři stovky neofém oranžovobřichých. Jejich odchovy postupně vrací do volné přírody, naposledy letos v létě stanice Healesville Sanctuary vypustila samečka jménem Tas.

Vědci ze záchranného programu neofém oranžovobřichých už zaznamenali dříve vypuštěné ptáky na jejich zimovištích v jihoaustralské Victorii. O uplynulé zimě šlo o jednoho nedávno vypuštěného papouška a pak také mládě odchované rodiči, kteří pocházeli z chovu v zajetí a byli rovněž vypuštěni do volné přírody. Australské televizi ABC to řekl vedoucí záchranného projektu Peter Menkhorst. Říjnové vypouštění 36 neofém oranžovobřichých bude největší akcí svého druhu od chvíle, kdy se australské úřady začaly intenzivně zabývat ochranou tohoto kriticky ohroženého papouška.

Velmi nenápadný papoušek

Neofémy oranžovobřiché ve volnosti čelí ztrátě hnízdních biotopů, predátorům a rizikům spojeným s příbuzenským křížením. Při loňském zimním sčítání se dobrovolníkům podařilo objevit jen dvě vzácné neofémy, letos byli o poznání úspěšnější. „Přelet z Tasmánie do Jižní Austrálie je velmi riskantní. Tito papoušci mají velmi těžký život, takže není zaručeno, že se jich všech 70 dostane z Tasmánie na australskou pevninu,“ řekl australské televizní stanici ABC News koordinátor sčítání David Williams. Jak uvádí Australian Geographic, australská mutace magazínu National Geographic, neofémy oranžovobřiché při tahu do zimovišť ohrožují větrné elektrárny, které vyrostly podél jejich migračních tras, i úbytek slanisek a pobřežních dun.

K TÉMATU: Samečka kriticky ohrožené neofémy oražovobřiché jménem Tas vypustí do volné přírody na Tasmánii

Oblíbené křovinné porosty a traviny decimují přemnožení králíci a o potravu papoušky připravují nepůvodní druhy špačků. Zatímco ve volné přírodě žijí už jen poslední desítky neofém oranžovobřichých, v zajetí se daří jejich populaci výrazně zvyšovat. Tři specializované chovné stanice v Jižní Austrálii a na Tasmánii vlastní na 300 těchto papoušků a každoročně vypouští část odchovaných mláďat zpět do volné přírody, aby se od divokých ptáků naučila přežít v divočině a posílila zbytkovou populaci.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..