Neoféma oranžovobřichá (Neophema chrysogaster)

Aktuálně nejvzácnější papoušek světa, který dosud žije ve volné přírodě. Celkově je žlutozelená, na čele má modrý pásek. Hlava, uzdička, prsa a spodní krovky jsou žlutozelené, záda a kostřec jasně zelené, střed břicha oranžově červený, spodní část těla je jinak žlutá, stejně jako spodní část ocasu. Ohbí křídel je jasně modré. U samečků je červená břišní skvrna větší než u samiček, které mají také užší modrý pásek na čele a celkově jsou zbarveny matněji. Oko má černé, zobák leskle tmavý, běhák tmavě šedý. Dorůstá délky 22 cm a hmotnosti do 50 g.

Jde o mimořádně vzácného papouška, početnost divoké populace se odhaduje na necelých 50 pohlavně dospělých jedinců. Ve volné přírodě žije výhradně na Tasmánii a na pobřeží jihovýchodu jižní Austrálie v jižní Victorii. Hnízdí pouze na Tasmánii, zejména v chráněné oblasti Melaleuca, na zimu odlétá do pobřežních oblastí jihovýchodní Austrálie. V Červené knize ohrožených živočichů IUCN je vedena v nejpřísnější kategorii kriticky ohrožených druhů, jimž hrozí bezprostřední vyhubení. Neoféma oranžovobřichá je rovněž v první příloze mezinárodní úmluvy CITES o ochraně volně žijících živočichů.

Chov v zajetí

Velmi vzácný papoušek, kterého chovají zejména vybrané zoologické zahrady a záchranné stanice v Austrálii a na Tasmánii. Chovné stanice Healesville ve Victorii, Taroona v Tasmánii a Zoo Adelaide vlastní celkem 200 těchto ptáků, část z nich v posledních letech pro obohacení genetického materiálu odchytily v přírodě. Do konce roku 2014 chtějí populaci v zajetí rozmnožit až na 350 jedinců. Projekt počítá s každoročním vypouštěním části odchovů do volné přírody.

Neoféma oranžovobřichá byla v minulosti dovezena i do Evropy, vůbec prvního odchovu v zajetí bylo dosaženo v roce 1971 v Holandsku. Jde o opravdovou raritu, cena těchto ptáků je nevyčíslitelná a v chovech mimo Austrálii je jich skutečně minimum, což nedává příliš velké naděje na jejich větší rozšíření a úspěšné odchovy. Zvlášť když ptáci, kteří byli v minulosti importováni z Austrálie, byli většinou staří samci. Vzhledem k tomu, že spadá do první přílohy mezinárodní úmluvy CITES, podléhají všichni jedinci v chovech povinné registraci.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.