Amazoňan modrobřichý (Triclaria malachitacea)

Méně známý druh amazoňana, pro kterého byl vyčleněn samostatný rod Triclaria.  Zbarven je celkově zeleně, spodní část těla je bledší. Brada a holenní peří mají namodralý nádech, střed břicha a spodní prsa jsou modré. Zobák má rohový, oko hnědé, běhák šedý. Dorůstá délky 28 cm a hmotnosti do 300 g.

Ve volné přírodě žije výhradně při jihovýchodním pobřeží Brazílie od jižní Bahie po Rio Grande do Sul. Divoká populace se odhaduje na 10 tisíc a více jedinců, přičemž se nedá říci, že by byl pronásledován a jeho stavy klesaly. Zřejmě je tomu tak pro jeho nenápadnost. Není ani zařazen na seznam druhů, které podléhají registraci podle CITES, mezinárodní úmluvy o ochraně volně žijících živočichů.

Chov v zajetí

Velmi vzácně chovaný druh, není jasné, zda jej vlastní nějaký chovatel v České republice. Od ostatních amazoňanů se liší delším ocasem, ale také melodickým hlasem, pro který jej domorodci v Brazílii často chovají jako ochočeného papouška. Přesto, že jeho chov a dovoz nepodléhá přísným pravidlům podle mezinárodní úmluvy CITES, není o něj mezi chovateli velký zájem.

Dostupnost a cena

Nelze odhadnout, zda jej v České republice někdo chová, v tuzemsku je prakticky nedostupný.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.