Papoušek hnědohlavý (Poicephalus cryptoxanthus)

Asi nejméně nápadný zástupce rodu Poicephalus, který nepatří mezi příliš časté chovance v zajetí. Hlavu a zátylek má světle hnědé, jinak je převážně zelený. Na hrudi, břiše a spodních krovkách ocasních je zelená barva světlejší, stejně jako na spodní části zad. Někteří ptáci mají na spodní části těla slabě modravý nádech. Malá část ohbí křídla je žlutá, stejně jako spodní krovky křídelní. Vnější prapor ručních letek je modrý, ocas olivově hnědý se zeleným lemováním (zespodu je šedý). Horní část zobáku má šedou, u kořeně světlejší, dolní je rohové barvy. Oko je žluté, běhák šedý. Dorůstá délky 22 cm a hmotnosti do 130 g.

Ve volné přírodě žije podél východního pobřeží Afriky, od Keni po Jihoafrickou republiku – tedy kromě zmíněných států i v Tanzanii, Mosambiku, Zimbabwe a Jižní Malawi. Místy je poměrně běžný, zejména v Mosambiku, kde bývá často ilegálně odchytáván pro černý trh s ptáky. Naopak v Jihoafrické republice je poměrně vzácný. Existují dva poddruhy: papoušek hnědohlavý jihovýchodní (Poicephalus cryptoxanthus cryptoxanthus) a papoušek hnědohlavý tanzanský (Poicephalus cryptoxanthus tanganyikae). V zajetí je chován prakticky jen první z nich.

Chov v zajetí

Méně častý zástupce rodu Poicephalus ve voliérách a klecích českých chovatelů. Jde o velmi klidného ptáka, který je vhodný na ochočení. Není příliš plachý, ale na druhou stranu s ním mohou být problémy ohledně poslouchání – po dvou až třech letech, jakmile dosáhne dospělosti, u něj může sílit touha po větší nezávislosti. Charakterově se podobá spíše velkým druhům papoušků. Domácímu mazlíčkovi poslouží i středně velká klec, z níž by jej ale majitel měl denně pouštět prolétnout.

Chovným párům papoušků hnědohlavých postačí klec o délce jeden metr, ale raději budou ve voliéře o dvojnásobné délce s krytým zázemím. Při mírných zimách mohou být pouštěni do venkovních výletů celoročně. Ačkoli jde o poměrně malého papouška, krmen by měl být směsí pro žaky a jiné velké africké druhy. Zrní a semena by měla tvořit asi 60 procent jejich denní krmné dávky, dalších 40 procent by mělo připadnout na čerstvé ovoce a zeleninu.

Dostupnost a cena

Zřídka chovaný papoušek, kterého se ale českým chovatelům daří pravidelně množit, takže se objevuje v chovatelské inzerci. V kamenných zverimexech se s ním ale nesetkáte. Cena mladého ptáka se v roce 2013 pohybovala okolo šesti tisíc korun, pohlavně dospělí ptáci a chovné páry jsou dražší.

Výskyt v českých a moravských ZOO

ZOO Dvůr Králové nad Labem
ZOO Ohrada (Hluboká nad Vltavou)