Kakariki novokaledonský (Cyanoramphus saisseti)

Ostrovní druh papouška, který byl dlouho považován za poddruh mnohem častějšího kakariki rudočelého. Od něho se liší žlutějším obličejem a spodní částí těla a bledě červeným čelem. Jinak je celkově zelený, červenou skrvnu má nejen na čele, ale také na proužku přes oko. Vnější prapory letek má fialově modré, zobák bledě modrošedý, špička je tmavě šedá. Oko je červené a běhák šedohnědé. Dorůstá délky 26 cm a hmotnosti do 100g.

Ve volné přírodě se vyskytuje výhradně na souostroví Nová Kaledonie, kde se soustředí v deštných pralesech a savanách do výšky 1 500 metrů nad mořem. Divoká populace čítá podle meznárodní organizace BirdLife International asi 2,5 až 10 tisíc pohlavně dospělých ptáků, přičemž ji ohrožují nepůvodní druhy predátorů, které se na ostrov dostaly společně s přstěhovalci. Proto je zařazen do první přílohy mezinárodní úmluvy CITES o ochraně volně žijících živočichů, nelze jej dovážet a veškeré v zajetí chované exempláře podléhají povinné registraci.

Chov v zajetí

Je podobný jako u známějšího a velmi rozšířeného kakariki rudočelého, ale v chovech se prakticky nevyskytuje. Výjimku tvoří některé zoologické zahrady a zejména záchranné programy, mezi nimiž vede prim projekt Loro Parque Fundación při Loro Parque Tenerife. V českých chovech se každopádně nevyskytuje a i na evropské úrovni jde o opravdovou raritu. Vzhledem k zařazení do první přílohy úmluvy CITES je jeho dovoz složitý.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.