Kakadu hnědohlavý (Calyptorhynchus lathami)

Středně velký kakadu, který je blízkým příbuzným kakadua černého a havraního. Společně s nimi je zástupcem tzv. černých kakaudů. Jako jediný z nich ale v podstatě není chován v zajetí mimo domovskou Austrálii. Celkově je hnědý, v horních partiích těla až černý. Ruční letky má hnědozelené, ocasní pera černá s červenými pruhy. Samice mají pod příuším žlutou skvrnu, která vede až na bradu. Dorůstá délky 48 cm a hmotnosti do 600 g.

Volně žijící populace tohoto papouška obývá východní část Austrálie (spíše k pobřeží) a také Klokaní ostrov v jižní Austrálii. Odhaduje se, že se volné přírodě žije asi deset tisíc těchto ptáků. Není zařazen na seznamech druhů, u kterých je zakázán odchyt a vývoz (CITES), přesto je v zajetí chován takřka pouze v Austrálii. Oproti jiným druhům kakaduů žije především v suchých nížinných lesích a v otevřeném terénu.

Chov v zajetí

Mimo Austrálii tohoto kakadua prakticky nikdo nechová. O jeho případném chovu v České republice není nic známo. Podle Milana Vašíčka byl i v minulosti mimo Austrálii u chovatelů papoušků prakticky neznámým druhem. Do roku 2015 se v evropských chovech vyskytovala jediná samice u jednoho soukromého chovatele, na podzim 2015 si menší skupinku ptáků dovezlo německé sdružení ACTP přímo z Austrálie.

Dostupnost a cena

Kakadu hnědohlavý je prakticky nedostupným druhem papouška. Jeho cena se v přepočtu pohybuje ve statisících až milionech korun.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.