Papoušek červenokřídlý (Aprosmictus erythropterus)

Papoušek červenokřídlýStředně velký australský papoušek, který patří mezi četněji chované exoty v českých voliérách. Samec je jasně bledě zelený. Zadní část temene a záhlaví má slabě modrý odstín. Vrchní krovky ocasní a celá spodní část těla je světle žlutozelená, lopatky a horní část zad černé, na krovkách ramenních přechází do tmavě zelené. Spodní část zad je ultramarinově modrá, na kostřeci bledě modrá. Zobák má korálově červený, oko oranžově červené a běhák šedý. Samice je matněji zelená, spodní část těla a vrchní krovky ocasní jsou žlutavé. Dorůstá délky 32 cm a hmotnosti do 140 g.

Papoušek červenokřídlý se ve volné přírodě vyskytuje v severní a severovýchodní Austrálii, jižně až po Nový Jižní Wales. Samostatná populace žije také na jihu Nové Guineje. Rozhodně nejde o ohrožený druh, v přírodě je naprosto běžný. Patří mezi nejkrásněji zbarvené australské papoušky, zejména samečci jsou v přírodě velmi nápadní, ale zároveň hodně plaší, takže se k nim dá jen těžko přiblížit. Existují tři poddruhy: papoušek červenokřídlý větší (Aprosmictus erythropterus erythropterus), papoušek červenokřídlý menší (Aprosmictus erythropterus coccineopterus) a papoušek červenokřídlý guinejský (Aprosmictus erythropterus papua).

Chov v zajetí

Často chovaný a populární druh australského papouška. Sice žije na severu Austrálie a jihu Nové Guineje, ale ptáci chovaní v Evropě přivykli místním zimám a vydrží v celoročních voliérách, jen musí mít k dispozici kryté zázemí, kam se mohou skrýt před větrem a deštěm. Jsou zdatní letci, proto by voliéra měla mít na délku alespoň čtyři metry. Jako ostatní australští papoušci rádi chodí po zemi, proto je nutné myslet na každoroční odčervování. V zajetí bylo odchováno i několik barevných mutací a kříženců s jinými středně velkými australskými papoušky.

Tuzemští chovatelé jej dovezli až po druhé světové válce, jako první jej u nás choval Zídek. Nedařil se mu u nich ale přirozený odchov mláďat, vajíčka musel podkládat pod chůvy. Klasického prvoodchovu pod rodiči dosáhl až v roce 1965 Jan Foltýn. Až do roku 1976 šlo o velmi vzácného papouška, teprve potom se v českých chovech rozšířil. Nyní spíše zažívá ústup zájmu, podobně jako další středně velcí australští papoušci.

Dostupnost a cena

Běžně dostupný druh, u kterého jsou stejně jako u jiných středně velkých australských papoušků v posledních letech častější barevné mutace. Mladý přírodně zbarvený pták vyšel v roce 2015 na tisíc až dva a půl tisíce korun.

Výskyt v českých a moravských ZOO

ZOO Ohrada (Hluboká nad Vltavou)