Papoušíček šedokřídlý (Forpus coelestis)

Papoušíček šedokřídlýNejběžněji chovaný druh papoušíčka, jeden z nejmenších papoušků dostupný na trhu. Celkově je zbarven zeleně, na spodník části těla světlejší, na zádech a svrchní části křídel tmavší. Samec má kostřec, spodní křídelní krovky i letky jasně modré. Obě pohlaví pak mají modrý proužek za okem. Hlava je zbarvena žlutavě zeleně, zobák má rohovou barvu, běhák je šedý, oko černé. Dorůstá délky 13 cm a hmotnosti do 30 g.

Ve volné přírodě se vyskytuje na pacifickém pobřeží Jižní Ameriky v Ekvádoru a severozápadním Peru. Od toho pochází i jeho anglický název „Pacific Parrotlet“. Ve volnosti je naprosto běžným druhem, který není nijak ohrožený. Zřejmě proto, že mezi chovateli po celém světě je dobře dostupný a cenově přístupný, takže by se jeho nelegální odchyt nevyplatil. V Červené knize ohrožených živočichů IUCN je veden v nejnižší kategorii nejméně dotčených zvířat.

Chov v zajetí

Papoušíčci jsou obecně nároční na teplotu, ideální je pro ně pokojová teplota okolo 20 stupňů, i když nárazově vydrží i v chladnějším prostředí, kde teplota klesá k nule. Ve své domovně žije spíš v sušších oblastech, není tedy náročný na vlhkost. Jde tedy o ideálního ptáka pro chov v bytě, kde mu stačí bednová klec o délce jednoho metru a šířce okolo 50 cm. Zahnízdí ale i v menších klecích, či naopak ve voliérách. Jednotlivé páry ale musí být odděleny, protože papoušíčci jsou silně teritoriální a mohli by se navzájem napadnout a dokonce zabít.

Chov papoušíčků šedokřídlých je natolik rozšířený, že bylo vyšlechtěno několik desítek barevných mutací těchto ptáků. Běžně se také vyskytuje v domácnostech jako ochočený domácí mazlíček. Podobně jako afričtí agapornisové však dokáže likvidovat dřevěný nábytek nebo knihy v knihovně, na což by měl budoucí majitel myslet dopředu.

Dostupnost a cena

Zcela běžně dostupný druh, občas se objevuje i ve zverimexech. Sehnat se dá ale spíše přímo od chovatelů nebo na specializovaných výstavách, např. česko-slovenského Forpus klubu. Cena mladého ptáka se v roce 2015 pohybovala okolo 300 korun, nezřídka i níže.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.