Z šesti letošních mláďat kakapů jsou pouze dvě samičky. Vzácní papoušci snesli celkem 18 vajec

Kakapo soví s mláďatyUVNITŘ VIDEO – Úspěšnou hnízdní sezónu kakapů sovích, jedněch z nejohroženějších papoušků světa, poněkud kalí fakt, že z šesti odchovaných mláďat jsou jen dvě samičky. Na počtu samic přitom závisí další udržení a rozšíření zbytkové populace kakapů, která momentálně činí 126 jedinců (včetně letošních odchovů). Kakapové žijí pouze na třech ostrovních rezervacích poblíž Nového Zélandu, které jsou zbaveny veškerých predátorů a neustále monitorovány. Na jednom z nich, Whenua Hou, byla tento týden vypuštěna tři mláďata, která musela být odchována uměle. Další tři letošní kakapové byli vychováni rodiči v přírodě.

Za celou letošní hnízdní sezónu kakapů vědci zaznamenali 18 snesených vajec, z nichž pouze osm bylo oplodněno. A pouze z šesti vajec se podařilo odchovat mláďata. „Situaci komplikuje fakt, že zbytková populace papoušků stárne, převládají v ní samci a samice se stávají terčem útoků lasic a zdivočelých koček,“ vysvětlil novozélandský ministr životního prostředí Nick Smith. „Malá populace a s ní spojená nízká genetická rozmanitost vedou k malé oplozenosti vajec a dalším limitům záchranného programu,“ dodal ministr tiskové agentuře Xinhua. Fakt, že z šesti letošních mláďat jsou pouze dvě samičky, je podle Smitha mírným zklamáním, i když úspěšné odchovy po tříleté přestávce jsou jinak velmi dobrou zprávou.

Zbytková populace stárne

„Úspěšná hnízdní sezóna 2014 a vypuštění tří uměle odchovaných mláďat do přírody jsou skvělou zprávou pro kakapy a dává to naději, že zabráníme zániku těchto kultovních ptáků,“ míní Nick Smith. Kakapo soví je nejmohutnějším papouškem světa. Jako nelétavý pták je vděčným terčem dravců zavlečených na Nový Zéland při obydlování přistěhovalci. Populace kakapů v minulosti drancovaly nejen zdivočelé kočky, lasice a kuny, ale také krysy. Podobnému osudu neunikli ani další nelétaví ptáci Nového Zélandu, například mnohem známější kiwi. U kakapů je situace o to komplikovanější, že člověk nechal jejich stavy před dvaceti lety klesnout až na kritických 51 ptáků.

K TÉMATU: Sesuv půdy v ostrovní rezervaci zabil samici vzácného kakapa sovího. Letos jde už o třetí úhyn

Kakapové jsou noční ptáci, kteří hnízdí jen jednou za tři až pět let. Pokud se však v jejich teritoriu neurodí dostatek plodů Rimu, což jsou bobuloviny rostoucí na zakrslých jehličnanech, kakapové ani nejdou do toku. Živiny z plodů Rimu jsou pro samice životně důležité, krmí jimi mláďata. Předchozí dva roky se díky dlouhým zimám a studenému jaru plody neurodily a kakapové nehnízdili. Vědcům dělá starosti i fakt, že přeživší zbytková populace kakapů stárne a staří ptáci přirozeným způsobem hynou. Chov v zajetí kakapům příliš nepomáhá, protože Nový Zéland zakázal vývoz těchto ptáků do zahraničí, takže známé ptačí parky a záchranné stanice s jejich rozmnožováním nemohou nijak pomoci.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..