Alexandr šedohlavý (Psittacula caniceps)

Jeden z nejméně známých žijících druhů alexandrů, který se v zajetí vůbec nechová. Vzdáleně připomíná alexandra čínského nebo alexadra růžového, ale pouze zbarvením hlavy, které vévodí silný černý límec a černý proužek od čela k oku. Jinak je ale celkově zbarven nenápadně zeleně, jen hlava je šedá. Samec se od samice liší červenou horní čelistí zobáku, dolní mají obě pohlaví černou (samice i horní). Duhovku má žlutou, běhák je světle šedý. Dorůstá délky 60 cm a hmotnosti do 200 g.

Ve volné přírodě se vyskytuje jen na velmi malém území Nikobarských ostrovů. Mezinárodní organizace BirdLife International předpokládá, že divokou populaci tvoří šest až 15 tisíc dospělých jedinců. Předpokládá však, že ji mohla negativně ovlivnit ničivá vlna tsunami v roce 2004, která zničila řadu vhodných hnízdních biotopů. Jasný důkaz v podobě sčítání volně žijících ptáků ale neexistuje. Údajně má být ohrožen výběrem mláďat z hnízd pro prodej na černém trhu, ovšem v zajetí se téměř vůbec nevyskytuje.

Chov v zajetí

Není známo, že by byl kdy chován v zajetí. Rozhodně ne v České republice. Jde o druh, který se patrně velmi špatně aklimatizuje. V chovu by byl ale nepřehlédnutelný, protože je suverénně největším z žijících alexandrů, co do délky předčí i alexandra velkého.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.

Alexandr šedohlavý na Nikobarských ostrovech (Foto: orientalbirdimages.org/A P Zaibin)