Kakadu tenkozobý (Cacatua tenuirostris)

Středně velký bílý kakadu, který nepatří mezi příliš známé a chovatelsky oblíbené druhy. Celkově je bílý, čelo, uzdičku a pás přes hrdlo má jasně červené. Spodní strana letek a ocasních per je žlutá, nahé oční okruží je poměrně velké a bledě šedomodré. Zobák má pro kakaduy netypicky špičatý (horní čelist), rohové barvy. Oko je tmavě hnědé. Dorůstá délky 45 cm a hmotnosti do 900 g.

Volně žijící populace tohoto druhu papouška obývá poměrně malé území jihovýchodní Austrálie od jižní Viktorie a jihozápadního Nového Jižního Walesu po jihovýchodní Jižní Austrálii. Někteří autoři jej nazývají kakadu hrabavý (dříve i „nosatý“), nebo jej zaměňují s kakaduem naholícím, respektive s některými jeho poddruhy. Ve volné přírodě je běžný, proto není zařazen na seznam CITES a jeho chov není nutné registrovat.

Chov v zajetí

Těžko říct, zda se u českých chovatelů téměř nevyskytuje, nebo jej prostě jen zaměňují s velmi podobným kakaduem naholícím. Každopádně v náročnosti chovu by se neměl lišit od ostatních bílých kakaduů, je velmi odolný vůči chladu a vyžaduje rozměrné voliéry a častý přísun čerstvých větví na okus. Je velmi hlučný.

Do České republiky byl několikrát dovezen, minimálně do roku 2003 zde ale nebyl odchován. V poslední době se jej podařilo v roce 2015 rozmnožit manželům Jarošovým z Říčan u Brna.

Dostupnost a cena

Mezi českými chovateli není příliš oblíben, na českém trhu se dá sehnat jen stěží. Jistější je dovoz od zahraničního chovatele, nebo z odchytu. Odchován byl například v sousedním Německu. Ohledně ceny tohoto druhu nepanují na českém trhu jednoznačné informace. Jako domácího mazlíčka jej patrně téměř nikdo nechová.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.