Mada kopistový (Prioniturus flavicans)

Méně známý druh mady, který byl zjištěn pouze na severním poloostrovu Celebesu v Indonésii. Podobá se příbuznému madovi korunkatému. Celkově je zelený, spodní část těla a strany hlavy jsou světlejší až žlutavé. Krk má olivově žlutý, temeno a záhlaví modré, na středu temene je červená skvrna. Prodloužený vlajkový ocas má černé zakončení. Zobák je bledě modravě šedý, špice bílá. Oko tmavě hnědé, běhák modrošedý. Dorůstá délky 37 cm a hmotnosti do 250 g.

Ve volné přírodě obývá severní Celebes, izolované populace údajně žijí i na přilehlých ostrůvcích (uloven byl na ostrově Peleng). Divoká populace by podle mezinárodní organizace BirdLife International mohla čítat až 45 tisíc jedinců, spolehlivý údaj však neexistuje. Rád pojídá mango, takže je z něj obávaný škůdce na mangových, ale i banánových plantážích. Na Celebesu ho domorodci často vybírají z hnízd a chovají v kleci na ochočení.

Chov v zajetí

Ačkoli je v přírodě častý, mimo Celebes jej prakticky nikdo nechová. Patrně kvůli problémům s aklimatizací, které jsou u madů rodu Prioniturus běžné.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh, u něhož se ani nedá odhadnout jeho cena.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.