Papoušek olivový (Psittacella modesta)

Papoušek olivovýSpolečně s příbuzným papouškem perličkovým jde o nejmenšího zástupce rodu Psittacella, málo známých horských papoušků z Papui-Nové Guineje. Samec je celkově zelený, na spodní části těla žlutozelený. Čelo, uzdičku a temeno má tmavě hnědé, týl a zadní část krku tmavě olivově žluté s hnědým lemováním. Hrdlo a prsa jsou olivově hnědé, spodní krovky ocasní červené, ohbí křídla modré, spodní krovky křídelní žlutavě zelené. Ocas je shora zelený, zespodu špinavě šedý. Zobák má modravě šedý, na špici bělavý, oko oranžové, běhák šedý. Samička má oranžová prsa s tmavě hnědým lemováním. Dorůstá délky 14 cm a hmotnosti do 50 g.

Papoušek olivový je endemitou, žije pouze na Papui-Nové Guineji, konkrétně pak v pohořích na západě a ve středu ostrova a na Západním Irianu. Miluje horské lesy v nadmořské výšce od 1 600 do 2 800 metrů. Jeho pozorování ve volné přírodě jsou velmi vzácná, soustředí se totiž do neobydlených oblastí. Existují tři poddruhy: papoušek olivový vlnkovaný (Psittacella modesta modesta), papoušek olivový límcový (Psittacella modesta collaris) a papoušek olivový horský (Psittacella modesta subcollaris). Ornitologové zvažují uznání ještě jednoho poddruhu, který obývá Mount Hagen a Mount Giluwe.

Chov v zajetí

Není známo, zda se jej někdo pokusil odchytit a chovat v zajetí. Jako vysokohorský pták by se ale jen velmi těžko aklimatizoval. Pokusy o import příbuzného papouška Brehmova vždy končily úhynem ptáků v horizontu několika týdnů až měsíců. Důvodem bylo patrně nevhodné krmivo a celkově špatná přizpůsobivost druhu k životu v nižších polohách.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.