Rosela černohlavá (Platycercus venustus)

Nejméně chovaný druh rosely v zajetí. Dá se říci, že je vzácný, i když v přírodě není nijak ohrožena. Má charakteristicky černou hlavu s bílou lícní skvrnou s fialomodrým spodním okrajem. Na zádech je zbarvena černě, peří je lemované žlutě. Lopatky jsou rovněž černé, hruď a břicho žluté s černými okraji pírek. Ohbí křídel má fialovomodré, krovky pod křídly červené, kostřec světle žlutý s černým lemováním. Oko má černé, zobák světle šedý, běhák tmavě šedý. Dorůstá délky 28 cm a hmotnosti do 115 g.

Jde o teplomilný druh papouška, ze všech rosel ve vyskytuje v nejsevernějším areálu – severní Austrálii od Kimberley po severozápadní Queensland. Malé populace žijí i na ostrovech v Timorském moři. Je poměrně hojná, rozhodně nepatří mezi druhy ohrožené ničením hnízdních biotopů nebo nelegálním odchytem. Na rozdíl od jiných druhů rosel nežije v hejnech, ale spíše v párech či menších rodinných skupinách. Nedělí se na žádné poddruhy.

Chov v zajetí

Nejvzácnější z rosel, v zajetí patří spíše mezi rarity. Není tolik oblíbena kvůli své choulostivosti, na rozdíl od ostatních rosel totiž vyžaduje teplo a nelze ji proto chovat v celoročních voliérách i přes zimu. Samci mohou být v době hnízdění velmi agresivní, nezřídka napadají samici a mohou ji dokonce i zabít. Proto se doporučuje chovat páry už od mláďat pohromadě, aby si na sebe ptáci lépe zvykli. Chovné páry musí být odděleny do samostatných voliér.

Rosela černohlavá pohlavně dospívá ve dvou letech, samice ale mohou snášet vejce již ve věku jednoho roku. Nebývá chována jako domácí mazlíček, protože se stejně jako ostatní druhy rosel nenaučí mluvit a jde o velmi temperamentního ptáka s potřebou létat. Proto by měla mít k dispozici velkou voliéru o délce alespoň tři metry.

Dostupnost a cena

Vzácný papoušek, který se v chovech takřka nevyskytuje. Důvodem je větší náročnost na chovné zařízení oproti jiným roselám, protože rosela černohlavá je jediným druhem svého rodu, který v přirozeném prostředí žije v tropickém podnebném pásu. Proto vyžaduje vytápěné zimoviště. Cena mladého chovného páru se v roce 2012 pohybovala okolo 20 tisíc korun.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová ji žádná ze zoologických zahrad v České republice.