Amazoňan rudooký (Amazona rhodocorytha)

Jeden z nejvzácnějších druhů amazoňanů, který je bezprostředně ohrožen vyhubením. Zbarven je celkově zeleně, na spodní části těla a břiše světleji. Čelo a část temene jsou červené, uzdička žlutá, líce a brada modré. Horní část břicha s modravým nádechem. Zobák má rohový, spodní čelist někdy tmavší, oko červené, běhák bělavě šedý. Dorůstá délky 35 cm a hmotnosti do 450 g.

Ve volné přírodě se vyskytuje pouze na několika málo lokalitách ve východní Brazílii. BirdLife International odhaduje, že divoká populace čítá jen okolo jednoho až dva a půl tisíce ptáků. Na snižujících se stavech tohoto druhu papouška se podepisuje zejména úbytek vhodných hnízdních biotopů, ale také vybírání hnízd domorodci a prodej mladých ptáků. Vzhledem k tomu byl zařazen do první přílohy CITES, mezinárodní úmluvy o ochraně volně žijících živočichů.

Chov v zajetí

Velmi vzácně chovaný druh, v České republice jej vlastní jen hrstka chovatelů. Přesto se jej daří pravidelně odchovávat, například Štěpánu Šestákovi nebo Janu Sojkovi. Vztahuje se na něj povinnost paternitních testů pro všechna odchovaná mláďata. Chovatel musí za přítomnosti zástupců orgánů ochrany přírody nebo krajského úřadu odebrat vzorky krve nebo peří od chovného páru a poté od odchovaných mláďat, které se porovnávají, aby se vyvrátil nelegální původ ptáků.

V roce 2013 došlo k úpravě povinných paternitních testů, které už Agentura ochrany přírody a krajiny ČR nevyžaduje u všech mláďat, ale jen u prvního odchovu daného páru. Ponechává si ale ještě možnost namátkových testů u jakéhokoli dalšího hnízdění, pokud k tomu bude mít důvod. Podle statistik ministerstva životního prostředí se jen v letech 2007 až 2012 v České republice odchovalo 69 mláďat amazoňana rudookého.

Dostupnost a cena

Velmi vzácný papoušek, tuzemské odchovy si majitelé většinou nechávají nebo prodávají do zahraničí. Větší šance sehnat ho je v zahraničí. Cena mladého páru se v roce 2014 pohybovala okolo 200 tisíc korun. Starší pohlavně dospělí ptáci a harmonizující páry jsou dražší. Vztahuje se na něj povinná registrace podle mezinárodní úmluvy CITES.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.