Amazónek černokřídlý (Hapalopsittaca melanotis)

Vzácný druh amazónka, který je na celém světě v zajetí chován jen velmi ojediněle. Celkově je zelený, na spodních partiích bledší až žlutavý. Uzdičku a úzký čelní proužek má modré, temeno a celý krk s tmavě modrým odstínem, příuší je černé, okolí očí smaragdově zelené. Vnější krovky a letky loketní černé, vnitřní letky loketní rovněž, na vnější straně lemované zeleně. Ocas zelený, na špici fialově modrý, zespodu matně modrozelený. Zobák je modrošedý, oko hnědé, běhák bledě modrošedý. Dorůstá délky 24 cm a hmotnosti do 120 g.

Divoká populace tohoto papouška obývá střední Peru a středozápadní Bolívii. Nezdá se, že by byl v přírodě vyloženě vzácný, BirdLife International odhaduje počet volně žijících ptáků na víc než 10 tisíc. Existují dva poddruhy: amazónek černokřídlý bolivijský (Hapalopsittaca melanotis melanotis) a amazónek černokřídlý peruánský (Hapalopsittaca melanotis peruviana). Není zařazen do první přílohy CITES, mezinárodní úmluvy na ochranu volně žijících živočichů.

Chov v zajetí

O jeho chovu v zajetí je velmi málo informací. Na celém světě je velmi vzácný, do Evropy se dostali ojedinělí ptáci v 70. letech minulého století do Švýcarska. Do České republiky patrně nikdy nebyl dovezen.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.

Amazónek černokřídlý