Amazónek šafránový (Pionopsitta pyrilia)

Vzácný druh amazónka, který je v zajetí chován jen velmi ojediněle. Celkově je zelený, na spodní části těla bledší a žlutavý. Přední část hlavy a hrdlo má tmavě žluté, příuší s oranžovým nádechem, krk a horní prsa olivové, peří na holeni žluté a červené. Malé krovky křídelní jsou žluté, u kořeně červené, spodní krovky křídelní mají slabý modrý nádech. Velké krovky křídelní jsou modré. Ocas je shora zelený, na konci modrý, zespodu žlutý. Zobák rohový, oko tmavě hnědé, běhák šedý. Dorůstá délky 24 cm a hmotnosti do 100 g.

Divoká populace tohoto papouška obývá východní Panamu, severní Kolumbii a východní svahy And až po severozápadní Venezuelu. Nikdy nebyl příliš častý, ale v posledních letech viditelně ubývá. BirdLife International odhaduje počet volně žijících jedinců na sedm tisíc, ještě před deseti lety to bylo deset tisíc. Důvodem snižování jeho stavů je úbytek hnízdních biotopů – vlhčích lesních oblastí subtropického a tropického pásma. Přesto dosud nebyl zařazen do první přílohy CITES, mezinárodní úmluvy na ochranu volně žijících živočichů.

Chov v zajetí

Velmi vzácně chovaný druh amazónka, i z celosvětového hlediska. V Evropě patrně není a nebyl nikdy chován. Odchovy se daří pouze v záchranném centru organizace PROVITA ve Venezuele. Do České republiky nebyl nikdy dovezen.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.