Aratinga škraboškový (Psittacara mitratus)

Společně s aratingou dlouhoocasým je největším papouškem tohoto rodu. Celkově je zelený, na spodní části těla bledší až žlutavý. Čelo má hnědavě červené, přední část temene, uzdičku, líce a strany krku jasně červené. Tato barva občas zasahuje až na příuší. Červená pírka se mohou objevovat na zadní části krku, zádech, hrdle a holeni. Zobák je rohový, nahé okolí očí bílé, oko oranžově žluté, běhák hnědý. Dorůstá délky 38 cm a hmotnosti do 250 g.

Ve volné přírodě žije v hornaté střední části Jižní Ameriky, konkrétně ve střední a jižní Peru, východní Bolívii a severozápadní Argentině. Existují dva poddruhy: aratinga škraboškový andský (Psittacara mitratus mitratus) a aratinga škraboškový peruánský (Psittacara mitratus chlorogenys), který je poněkud tmavší. Divoká populace je velmi početná, proto není zařazen mezi druhy, které podléhají registraci podle mezinárodní úmluvy CITES.

Chov v zajetí

Běžně chovaný druh aratingy, i když nepatří mezi nejznámější zástupce svého rodu, nemluvě o popularitě mezi chovateli. Na chov je náročný podobně jako ostatní aratingové, ptáci jsou poměrně dost hlasití a nároční na pravidelný přísun čerstvých větví na okus. Měl by mít k dispozici prostornější voliéru.

V České republice jej poprvé odchoval v roce 1987 Jan Mrcek. V současné době jej vlastní a odchovává větší počet chovatelů, jde o běžně nabízený druh papouška.

Dostupnost a cena

Běžně dostupný druh papouška, který ale není obecně příliš známý. V roce 2011 se cena za jedince pohybovala okolo pěti tisíc korun. V chovatelské inzerci se objevuje méně často než známější druhy aratingů, ale pravidelně.

Výskyt v českých a moravských ZOO

ZOO Jihlava