Charmozin Stellův (Charmosyna stellae)

Charmozin StellůvDosud byl považován za jeden ze čtyř poddruhů známějšího charmozina papuánského (Charmosyna papou) – charmozin papuánský horský (Charmosyna papou stellae). Od něj se odlišuje velikostí černé skvrny na hlavně, která se táhne od záhlaví až po zadní krk, a také fialově modrým proužkováním u temene. Prsa a spodní boky nemají po stranách žluté skvrny, spodní boky jsou černé, střední ocasní pera delší, u špice žlutooranžová. Samice má strany kostřece a spodní záda žlutá. Stejně jako u charmozína papuánského se vyskytují černé a červené formy, červená má u obou pohlaví vrchní krovky ocasní červené, černá má u samců vrchní krovky ocasní červené a u samic zelené. Dorůstá délky 45 cm a hmotnosti do

Vyskytuje se v pohořích jihovýchodní Nové Guineje. Početnost jeho divoké populace není vyčíslena, ale zdá se, že je relativně hojný a zatím ho nic neohrožuje. Přesto byl zařazen do Červené knihy ohrožených živočichů IUCN, kde je veden v nejnižší kategorii „nejméně znepokojivý“ (LC). Charmozin Stellův byl už v dřívější literatuře považován za samostatný druh, podle tehdejší české systematiky šlo o loriho Stellova (Charmosyna stellae). Ačkoli by mu mělo náležet označení „charmozin horský“, papoušek tohoto druhu v české taxonomii již existuje (Charmosyna josefinae), proto je vhodnější používat název charmozin Stellův. Od roku 2014 jej samostatně uvádí systematika od Josepha del Hoya.

Chov v zajetí

Není tak četný jako charmozin papuánský, ale nejde o vyloženou raritu. Například v sousedním Německu se jej podle Milana Vašíčka daří od roku 1984 každoročně odchovávat. Například v roce 1991 bylo v celém Německu odchováno 51 mláďat, o rok dříve 34 a v roce 1989 obdobný počet 33 mláďat. Zda a v jakém počtu je chován v České republice, není jasné.

Dostupnost a cena

Vzhledem k poměrně nedávnému vyčlenění charmozina Stellova do samostatného taxonu se samostatně neobjevuje v chovatelské inzerci a nedá se tedy odhadnout, jaká je jeho dostupnost i cena.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Nechová jej žádná ze zoologických zahrad v České republice.