Mada korunkatý (Prioniturus montanus)

Endemický druh mady, který se vyskytuje zejména na filipínském ostrově Luzon, ale v zajetí se prakticky nikde nevyskytuje. Celkově je zelený, na spodní části těla světlejší. Čelo, přední temeno, uzdičku a horní líce má modré, u kořene zobáku zelené, temeno je jasně červené. Prodloužený ocas má vlajkové zakončení, stejně jako u všech ostatních madů rodu Prioniturus, a jeho zakončení je černé s modrým nádechem. Dorůstá délky 30 cm a hmotnosti do 250 g.

Divoká populace tohoto papouška obývá Filipíny a Suluské souostroví, nejčastější je ale na zmíněném ostrovu Luzon. Ve volné přírodě žije asi půldruhého tisíce až sedm tisíc dospělých ptáků (odhad mezinárodní organizace BirdLife International). Existují tři poddruhy: mada korunkatý luzonský (Prioniturus montanus montanus), mada korunkatý suluský (Prioniturus montanus verticalis) a mada korunkatý tmavý (Prioniturus montanus waterstradti). Je veden jako potenciálně ohrožený, v první příloze mezinárodní úmluvy CITES o ochraně volně žijících živočichů ale chybí.

Chov v zajetí

Přesto, že je v přírodě celkem častý, není známo, že by byl chován v zajetí. Patrně kvůli problémům s aklimatizací, které jsou u madů rodu Prioniturus běžné.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh, u něhož se ani nedá odhadnout jeho cena.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.