Mada vlajkový (Prioniturus mada)

Endemický druh mady obývající výhradně ostrov Buru v Indonésii. Celkově je zelený, na spodní části těla světlejší až žlutavý. Týl, zadní část krku, plášť a spodní záda jsou purpurové, na plášti tmavší. Hrdlo je modrozelené, malé krovky křídelní purpurové, ohbí křídla modré. Ocas má vlajkové zakončení tmavě modré barvy se zeleným odstínem. Zobák má modravě šedý, na špici tmavší, oko hnědé a běhák šedý. Dorůstá délky 32 cm a hmotnosti do 280 g.

Ve volné přírodě se vyskytuje výhradně v hornatých oblastech ostrova Buru v Indonésii. Častěji je vidět v nadmořské výšce nad 1 000 metrů, nezřídka ale zalétá i do nížin. Ačkoli není jasné, kolik jedinců čítá jeho divoká populace, podle mezinárodní organizace BirdLife International není ohrožený a jeho stavy jsou dlouhodobě stabilní. Proto ani nefiguruje v seznamech druhů, na které pamatuje úmluva CITES o ochraně volně žijících živočichů.

Chov v zajetí

Není známo, že by byl kdy chován v zajetí.

Dostupnost a cena

Prakticky nedostupný druh, u něhož se ani nedá odhadnout jeho cena.

Výskyt v českých a moravských ZOO

Žádná tuzemská zoologická zahrada je nechová.