Vědci řeší, jak zachránit kajmanský poddruh amazoňana kubánského z ostrova Brac

UVNITŘ VIDEO – Projekt na záchranu nejméně četného poddruhu amazoňana kubánského (Amazona leucocephala), který obývá kajmanský ostrov Brac, zahájila britská Královská společnost pro ochranu ptáků. Amazoňan kubánský menší (Amazona leucocephala hesterna) se vyskytuje výhradně na malém ostrovu Cayman Brac, který nemá asi 40 čtverečních kilometrů a ptačí populace čítá jen 400 exemplářů. Ornitologové se obávají, že kvůli turistickému ruchu, vybírání hnízd a střílení papoušků může tento poddruh postupně vymřít.

Amazoňan kubánský menší se oproti ostatním poddruhům liší viditelnějším černějším lemováním peří, menší bílou plochou na hlavě, která bývá spíš růžová,velkou hnědou plochou na břiše a především velikostí. Zatímco kubánské poddruhy, které jsou běžné i v českých chovech, dorůstají délky 32 cm, bahamský a kajmanský dokonce 34 cm, amazoňan kubánský z ostrova Brac dosahuje velikosti maximálně 30 cm. Podobně jako ostatní velcí jihoameričtí papoušci je hodně závislý na dostatku vhodných stromů s hnízdními dutinami, jichž kvůli odlesňování ubývá.

Britská Královská společnost pro ochranu ptáků uvolnila částku 20 tisíc liber na vytvoření studie, která podrobně zmapuje hnízdní lokality těchto ptáků, jejich chování a potravní návyky. Na základě tohoto dokumentu by pak ochránci měli zvolit způsob, jak amazoňanovi kubánskému menšímu pomoci, upozornil web CityParrots.org. Vědci dopředu upozorňují, že záchranný program je v tomto případě nevyhnutelný, protože amazoňané z ostrova Brac mají vůbec nejmenší hnízdní teritorium ze všech papoušků žijících v karibské oblasti.

Kajmanské ostrovy obývá ještě jeden poddruh tohoto papouška, amazoňan kubánský kajmanský (Amazona leucocephala caymanensis), jeho četnost je ale mnohem větší. Stabilní dvoutisícová populace obývá největší z kajmanských ostrovů Grand Cayman a nevykazuje snižující se tendenci. Oproti tomu amazoňan kubánský menší byl původně rozšířen i na dalším malém ostrovu Little Cayman, odtud však zcela vymizel po ničivých hurikánech v roce 1932.

Amazoňanům na ostrovu Brac sice už dnes skýtá ochranu Brac Parrot Reserve, poměrně velké chráněné území s dosud známými hnízdišti tohoto druhu, papoušci se ale denně vydávají za potravou daleko za její hranice, kde jim hrozí nebezpečí od místních zemědělců. Ti si opakovaně stěžují na škody, které jim amazoňani způsobují na úrodě manga. Tvrdí dokonce, že až polovina plodů padne za oběť náletům amazoňanů kubánských menších, a prosazují tedy, aby mohli tuto „škodnou“ střílet. Zatím naštěstí bezúspěšně, protože ochránci vyvinuli „rušičku“ ptáků s nahrávkami hlasu dravců, která amazoňany dokonale plaší.

Úvodní foto: wunderground.com

Kdo by měl především financovat záchranné programy u kriticky ohrožených druhů papoušků?

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..